O expoziție de costume tradiționale este vernisată în Parlament

Chișinău, 25 iunie 2020 – În ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, Parlamentul a lansat o expoziție  de costume tradiționale. Admiratorii pot urmări, în regim online, turul virtual al celor 16 costume populare, oferite de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și vernisate în incinta instituției.

Prezentă la ceremonia de inaugurare, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a menționat că portul popular, alături de obiceiuri și tradiții, este parte a istoriei noastre naționale, precum și a fiecărei familii în parte. ”În familia noastră există o tradiție frumoasă, ca în seara de Revelion toți să poarte cămăși populare”.

Potrivit speakerului este de datoria fiecăruia de a păstra și transmite noii generații această bogăție culturală.

Inițiatoarea expoziției, Vicepreședintele Parlamentului Monica Babuc a declarat că portul nostru popular este unul dintre cele mai frumoase din lume.

”Este o deosebită plăcere de a găzdui aceste lucrări inestimabile pentru patrimoniul nostru cultural, în ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, sărbătoare instituită de Parlament, în anul 2015 și pe care o marcăm, anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie”, a precizat Monica Babuc.

La rândul său, una dintre autoarele lucrărilor expuse, Olesea Enache Botnaru a spus că costumele expuse au fost confecționate de către comunitatea de femei Șezătoarea ”Basarabia”, care de mai mulți ani recuperează tradiția autenticității și originalității costumului popular, în cadrul unui proiect de confecționare a acestuia.

Din cauza pandemiei de COVID-19, inaugurarea evenimentului a avut loc într-un cerc restrâns, cu respectarea tuturor normelor de protecție, iar vizitatorii sunt invitați să admire lucrările în cadrul turului virtual al expoziției de pe rețelele de socializare ale Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...