Numărul petițiilor adresate Parlamentului a crescut cu peste 12 la sută

Chișinău, 21 martie 2022 – Anul trecut, au fost înregistrate 5125 de petiții adresate conducerii Parlamentului. Comparativ cu anul 2020, numărul acestora s-a majorat cu 12,5 la sută. Datele se regăsesc în RAPORTUL privind examinarea petițiilor adresate Legislativului în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2021.

Aproape 88 la sută dintre petițiile și adresările verbale au parvenit de la persoane fizice.

Cele mai multe dintre petițiile și adresările verbale vizează pretinse încălcări ale dreptului de acces liber la justiție, securitate și demnitate personală, asistență medicală, protecție socială sau încălcarea dreptului la proprietate privată. De asemenea, petiționarii mai semnalează probleme privind dezvoltarea infrastructurii sau din domeniul agriculturii. Prin intermediul petițiilor, cetățenii mai fac propuneri de modificare a legislației și de efectuare a controlului parlamentar.

Conform prevederilor legale, petițiile care vin în adresa Parlamentului sunt examinate de către comisiile permanente și subdiviziunile Secretariatului Parlamentului.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Codului administrativ, petițiile pot fi trimise spre examinare autorităților publice potrivit competențelor.

Secretariatul Parlamentului își orientează activitatea în vederea asigurării dreptului constituțional al cetățenilor la petiționare. Examinarea acestora se efectuează în baza principiilor legalității, transparenței, imparțialității și confidențialității.

Petițiile se depun cu respectarea cerințelor descrise în Codul Administrativ. Totodată, cetățenii au posibilitatea de a expedia Parlamentului petiții și on-line, accesând linkul https://petitii.parlament.md, cu respectarea cerințelor descrise privind modalitatea de depunere a petiției pe adresa menționată.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...