NECROLOG – Mihail COTOROBAI

Mihail COTOROBAI (25.03.1951 – 06.01.2021)

S-a stins din viață Mihail COTOROBAI, Avocat al Poporului, profesor de drept la Universitatea de Stat din Moldova.

Născut la 25 martie 1951 în satul Puhoi, raionul Ialoveni, în 1968 absolvește cu medalie Şcoala-internat nr.1 din Chişinău. A urmat studii la Universitatea de Stat ”A. A. Jdanov” din  Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă, pe care a absolvit-o cu Diploma în drept cu menţiune. În 1982 încheie studiile la Universitatea de Stat ”M. V. Lomonosov” din Moscova, Federaţia Rusă, Facultatea de Perfecţionare, obținând Diplomă în drept. A urmat cursuri la Universitatea din Connecticut Hartford, CT, SUA. După studiile universitare, a continuat să se perfecționeze, a depus eforturi considerabile în ceea ce privește creșterea sa profesională, devenind un exemplu de jurist experimentat și calificat atât pentru studenți, cât și pentru colegii de breaslă. 

Cunoștințele temeinice i-au servit călăuză în activitatea practică prodigioasă. Aproape cinci decenii din viață a activat ca profesor de drept la Universitatea de Stat din Moldova, împărtășind sutelor de studenți cunoștințe unice în materia de drept.  În 1990-1994, este deputat în Parlamentul  Republicii Moldova,  preşedinte al Comisiei permanente pentru autoadministrare locală şi economie locală, preşedinte al Comisiei speciale pentru problemele raioanelor de sud ale republicii (populate de găgăuzi), membru al Comisiei pentru elaborarea proiectului Constituţiei Republicii Moldova. În perioada 1996-2002, a activat în calitate de judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, în anii 1994-1998, a fost profesor de drept la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, iar în 1993-2003 – la Academia de Administrare Publică. În 2002, obține Licenţă de avocat. Din 3 aprilie 2015 a activat în calitate de Avocat al Poporului, afirmându-se ca un militant proeminent al drepturilor și libertăților fundamentale ale omului și valorilor umane în ansamblu.   

A fost decorat cu mai multe distincții de stat ale Republicii Moldova, inclusiv cu distincția supremă a statului – Ordinul Republicii.

Exprim respectul profund pentru întreaga sa activitate și înaltele calități umane. Va rămâne în memoria noastră ca un etalon al profesionalismului și demnității.

În aceste clipe de grea cumpănă, transmit familiei îndurerate, prietenilor și colegilor lui Mihail COTOROBAI condoleanțe sincere și cuvinte de îmbărbătare pentru a trece peste această mare tragedie.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Zinaida Greceanîi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More