Monitorul Oficial va fi digitalizat

Chișinău, 6 mai 2020 – Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Comisia juridică, numiri și imunități va propune plenului Parlamentului aprobarea, în prima lectură, a unui proiect de modificare a Legii privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale.

Ediția electronică a Monitorului Oficial, părțile I-III, va fi pus la dispoziția tuturor utilizatorilor în mod gratuit, permanent, pe pagina web oficială, în varianta pentru citire și imprimare. În același timp, părțile IV și V ale ediției electronice vor fi oferite utilizatorilor în baza unui abonament cu plată.

Ediția tipărită a publicației va fi pusă la dispoziția utilizatorilor în baza abonamentelor sau prin vânzare liberă.

”Conceptul Monitorului Oficial, tipărit pe suport de hârtie, a devenit deja anacronic. Versiunea tipărită trebuie să devină o formă alternativă, cea principală fiind electronică. Procesul tehnologic de editare generează costuri adiționale, reflectate în prețul final plătit de utilizatorii Monitorului Oficial. În scopul facilitării accesului în timp real la Monitorul Oficial se propune digitalizarea editării publicației”, se menționează în nota informativă a proiectului. 

Potrivit informației economico-financiare oficiale, veniturile din vânzarea abonamentelor pentru edițiile tipărite ale Monitorului Oficial constituie circa 7,5 mln de lei anual, iar cheltuielile de editare sunt de circa 9 mln de lei. În același timp, veniturile din vânzarea abonamentelor pentru formatul electronic sunt de circa 850 mii lei anual, iar costurile de editare – 712 mii lei. 

Monitorul Oficial este publicația oficială a statului, editată de către Agenția Informațională de Stat ”Moldpres”.

Proiectul urmează să fie discutat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...