Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea SUA pentru consolidarea democrației participative și pentru creștere economică durabilă

Chișinău, 2 martie 2022 – Republica Moldova ar putea beneficia de finanțare suplimentară din partea Statelor Unite ale Americii pentru consolidarea democrației participative și pentru creștere economică durabilă.

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor și aprobarea semnării a două amendamente: la Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative și la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană.

Astfel, amendamentul din Acordul de asistență pentru consolidarea democrației participative, care urmează să fie negociat, prevede acordarea unei finanțări suplimentare, sub formă de grant, în valoare de 19 418 292 dolari SUA. Drept rezultat, suma fondurilor din acest Acord va fi majorată până la 96 330 549 dolari SUA. Banii vor fi utilizați pentru sporirea implicării cetățenilor, consolidarea receptivității instituțiilor publice și reducerea vulnerabilității instituțiilor și proceselor democratice.

Totodată, la Acordul de asistență pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană urmează să fie negociat un amendament, care prevede oferirea unui grant suplimentar în valoare de 16 306 782 dolari SUA. Astfel, fondurile financiare acordate vor ajunge până la 106 928 297 dolari SUA. Obiectivele primordiale ale acestui Acord sunt sporirea accesului la piața Uniunii Europene și alte piețe internaționale și creșterea competitivității în sectoarele transformatoare.

Ambele acorduri au fost încheiate între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii și au fost semnate în anul 2016. Termenul lor de implementare este până la sfârșitul anului 2025.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...