Mihail Popșoi, la reuniunea Comitetului de Asociere Moldova – Uniunea Europeană: așteptăm cu nerăbdare procesul de evaluare ca să ne putem ancora în familia europeană

Strasbourg, 6 aprilie 2022 – ”Mulțumim pentru susținerea perspectivei de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și suntem determinați să acționăm ferm în continuare în ceea ce privește reformarea justiției, combaterea corupției, promovarea drepturilor omului. Exprimând voința poporului moldovean, am depus cererea de aderarea la UE, și acum așteptăm cu nerăbdare procesul de evaluare ca să ne putem ancora în familia europeană”, a declarat vicepreședintele Parlamentului  Mihail Popșoi, în cadrul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. 

Mihail Popșoi a subliniat importanța valorificării tuturor oportunităților oferite în cadrul Memorandumului de înțelegere între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European, semnat la finele anului trecut.

Vicespeakerul s-a referit și la criza refugiaților cu care se confruntă țara noastră.

”Trăim o perioadă extrem de complicată. De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, am primit un număr mare de cetățeni ucraineni și am încercat să le oferim cea mai bună asistență de care au avut nevoie. Vom continua să oferim refugiaților tot ajutorul necesar, și în aceste eforturi avem nevoie de susținerea partenerilor noștri europeni. Mulțumim pentru ajutorul important oferit deja în aceste scopuri”, a menționat Mihail Popșoi.  

Totodată, vicespeakerul a exprimat recunoștință Uniunii Europene, Parlamentului European pentru tot suportul pe care l-au oferit constant țării noastre până acum, inclusiv în combaterea pandemiei de COVID-19, în depășirea crizei energetice cumplite din anul trecut.     

Copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, a transmis mulțumiri poporului moldovean, autorităților țării atât la nivel central cât și cel local pentru eforturile și toată susținerea generoasă acordată cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului.

”Cetățenii Republicii Moldova și-au deschis ușile și casele pentru a oferi adăpost și ajutor acestor oameni, și merită toată admirația și încurajarea”, a remarcat europarlamentarul.  

Potrivit eurodeputatului, Parlamentul European a întreprins acțiuni pentru a sprijini Republica Moldova în aceste eforturi și este gata să ofere mai multă susținere. 

”Stabilitatea și siguranța Republicii Moldova este esențială pentru securitatea și siguranța Uniunii Europene”, a accentuat Siegfried Mureșan.

De asemenea, au fost încurajate aspirațiile, eforturile și perspectivele poporului Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

S-a menționat faptul că Republica Moldova a câștigat foarte multă încredere în ultima vreme pe plan european, în special în contextul crizei refugiaților, asigurând stabilitatea în vecinătatea estică a UE.

Pe 6-7 aprilie, la Strasbourg are loc cea de-a 11 Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Din Delegația Parlamentului Republicii Moldova vor face parte copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere RM–UE, vicespeakerul Mihail Popșoi; vicepreședinții Comitetului Doina Gherman, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, și Vasile Bolea, vicepreședintele Comisiei juridice, numiri și imunități; membrii Comitetului Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, și Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

La încheierea reuniunii urmează a fi semnate Declarația finală și recomandările celei de-a 11 Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

EP-129494A_EU_Moldova

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...