A fost adoptată Declarația finală a celei de-a 11-a Reuniuni a Comitetului  Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Strasbourg, 7 aprilie 2022 – A fost adoptată Declarația finală și recomandările celei de-a 11-a Reuniuni a Comitetului  Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Documentul vizează consecințele agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei; cererea de aderare a Moldovei la UE; consolidarea relațiilor UE-Moldova și realizarea unui program ambițios de reforme; dificultățile economice cu care se confruntă Moldova, în special consecințele crizei aprovizionării cu gaze create artificial;  criza epidemiologică cauzată de pandemia COVID-19 și Planul UE de redresare a economiei pentru Moldova; soluționarea pașnică a problemei  transnistrene; extinderea cooperării parlamentare.

În special, semnatarii salută solidaritatea și sprijinul oferit de autoritățile moldovenești, precum și de cetățenii moldoveni refugiaților ucraineni și, totodată, solicită Comisiei Europene să sporească în continuare asistența financiară și tehnică pentru Moldova.

Instituțiile europene sunt invitate să depună eforturi pentru acordarea statutului de candidat la UE Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană și, între timp, pentru o accelerare a integrării treptate a Republicii Moldova pe piața unică a UE.

De asemenea, este remarcată semnarea, la 29 noiembrie 2021, a Memorandumului de înțelegere între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova privind cadrul comun pentru sprijinirea democrației parlamentare.

În document se subliniază rolul important pe care Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană îl poate juca în ceea ce privește promovarea unei cooperări strânse și pentru sprijinirea reformelor în Republica Moldova și monitorizarea punerii în aplicare a acestora.

EP-129494A_EU_Moldova

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...