Mihail Popșoi, la conferința de presă comună cu Siegfried Mureșan: Moldova are acum șansa unică să facă pasul decisiv în apropierea de UE

Chișinău, 14 mai 2022 –  ”În aceste zile trecem prin momente foarte dificile. Războiul din Ucraina, acea agresiune barbară împotriva unui stat suveran a adus în prim plan toate vulnerabilitățile pe care le are Republica Moldova. Dar grație prietenilor europeni, țara noastră are acum o șansă unică  să facă pasul decisiv în apropierea de UE, iar procesul de integrare europeană să devină ireversibil”.

Declarația a fost făcută de  către vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihail Popșoi, în cadrul conferinței de presă comune cu eurodeputatul Siegfried Mureşan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova.

Mihail Popșoi a remarcat că statutul de țară candidat nu va rezolva toate problemele Republicii Moldova, dar va crea un context propice pentru dezvoltarea economică și pentru dezvoltarea justiției.

”Scopul este de a îmbunătăți viața oamenilor aici, acasă, apropiind totodată năzuința legitimă a cetățenilor Republicii Moldova de a reveni în marea familie europeană”, a declarat vicespeakerul și a mulțumit lui Siegfried Mureșan pentru susținerea consecventă și fidelă a țării noastre în Parlamentul European.

La rândul său, Siegfried Mureșan a transmis un mesaj de recunoștință cetățenilor și autorităților Republicii Moldova pentru sprijinul exemplar oferit oamenilor din Ucraina, lucru apreciat la nivelul întregii UE.

”Republica Moldova se bucură astăzi de mai multă credibilitate la nivelul partenerilor internaționali decât oricând, și acest lucru permite autorităților să obțină sprijin concret de la nivel european pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat eurodeputatul. 

Siegfried Mureșan a anunțat că în Parlamentul European a fost votată asistența macrofinanciară pentru Moldova de 150 de milioane de euro și prima tranșă va veni în curând la Chișinău. Iar Comisia Europeană a propus un suport bugetar adițional de 53 de milioane de euro.

Totodată, deputatul a caracterizat rezoluția Parlamentului European în sprijinul Moldovei drept cel mai ambițios document, în care grija principală este creșterea calității vieții oamenilor. 

”În acel document cerem cu subiect și predicat instituțiilor europene statutul de stat candidat pentru ca Moldova să devină țară membră a UE”, a declarat europarlamentarul.

El a mai vorbit despre integrarea economică a Moldovei în piața europeană unică, dar și despre alte beneficii care, potrivit spuselor sale, vor crește odată cu apropierea momentului de aderare.

În mod special a fost subliniat faptul că modelul european de viață este unul bazat pe incluziune, toleranță, respectarea fiecărui cetățean.

”Acest lucru ne dorim și pentru Republica Moldova”, a conchis deputatul european.

Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan sunt copreședinții Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

14.05.2022 - conferința de presă a Copreședinților Comitetului Parlamentar de Asociere Moldova – UE, Mihail Popșoi și Siegfried Mureșan

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...