Mesajul Președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu ocazia celei de-a 27-a aniversări a monedei naționale

Astăzi, se împlinesc 27 de ani de la introducerea monedei naționale a Republicii Moldova. Începând cu 29 noiembrie 1993, rublele sovietice și cupoanele emise de BNM au fost schimbate în lei, iar începând cu 2 decembrie 1993 orele 18.00, leul este considerat drept unicul mijloc de plată legal pe teritoriul Republicii Moldova. A fost un moment hotărâtor pentru independența economică a statului. Merită toată recunoștința și aprecierea noastră acei care au stat la baza acestui eveniment istoric.

Împreună cu statul Republica Moldova, și moneda națională ca atribut al statului a suferit transformări, a trecut prin diverse crize, inclusiv prin ”marea criză financiară” din 2008. Și totuși Leul Moldovenesc a rezistat. În opinia mea, acest lucru se datorează în mare parte politicii monetare prudente, promovate de stat, axată pe menținerea stabilității și credibilității valutei naționale.

În ultimii ani, metodele de plată au avut o evoluție de-a dreptul impresionantă, plățile fără numerar având o cotă impunătoare în volumul total al tranzacțiilor cu valuta  națională. Cu toate acestea mai este mult loc pentru creștere. Importanța plăților fără numerar a devenit și mai accentuată pe timp de pandemie, pentru că ele reprezintă metodă sigură, comodă și rapidă de achitare a mărfurilor și serviciilor. Mai mult, ele permit diminuarea evaziunii fiscale și, prin urmare, creșterea veniturilor în bugetul de stat. Doresc Băncii Naționale a Moldovei succes în realizarea acestui obiectiv, precum și în cea mai importantă misiune – menţinerea ratei inflaţiei la nivel redus și stabilității prețurilor.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...