Mesajul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la 81 de ani de la primul val de deportări staliniste: ”E de datoria noastră să nu permitem ca acele timpuri să se întoarcă, iar oamenii să sufere din nou”

Chișinău, 13 iunie 2022 – În ziua când se împlinesc 81 de ani de la primul val de deportări staliniste, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a  adresat un mesaj public în care evocă tragedia prin care au trecut zeci de mii de oameni din Basarabia și Bucovina de Nord.

”Acești oameni nevinovați au fost pedepsiți pentru că gândeau liber, pentru că s-au opus regulilor regimurilor de atunci. Acum înţelegem și mai bine cât de prețioasă este libertatea. E de datoria noastră să nu permitem ca acele timpuri să se întoarcă, iar oamenii sufere din nou, pentru că sunt altfel. Să păstrăm vie memoria celor nedreptăţiţi și să transmitem această memorie noilor generații”, a menționat Speakerul Igor Grosu.

În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 a avut primul val de deportări staliniste în Basarabia și Nordul Bucovinei. Circa 30 de mii de persoane din Basarabia și Bucovina de Nord au fost ridicate pe timp de noapte și urcate în vagoane spre Siberia. Ulterior, au fost încă două valuri, în 1949 și 1951.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...