Mesajul Comisiei parlamentare de profil cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător

Chișinău, 4 iunie 2024 – Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, marcată  în anual pe data de 5 iunie, este un eveniment însemnat, celebrat începând cu anul 1974 la inițiativa Organizației Națiunilor Unite (ONU). Evenimentul din acest an este găzduit de Arabia Saudită, iar conferințele desfășurate vor pune accentul pe regenerarea terenurilor, pe deșertificare și pe rezistența la secetă.

Potrivit Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, până la 40% din terenurile planetei sunt degradate, ceea ce afectează direct jumătate din populația lumii. Frecvența și durata secetelor au crescut cu 29% din 2000 până în prezent, iar dacă nu se iau măsuri urgente seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în anul 2050.

Regenerarea terenurilor prin împădurire este un pilon-cheie al Deceniului ONU privind refacerea ecosistemelor (2021-2030), un apel la mobilizare pentru protejarea și revitalizarea ecosistemelor din întreaga lume, esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Restaurarea ecosistemelor se poate realiza prin diverse acțiuni: creșterea suprafețelor împădurite, „înverzirea” orașelor, renaturarea grădinilor, ecologizarea albiilor râurilor, schimbarea comportamentelor noastre zilnice.

În Republica Moldova au demarat plantările în cadrul Programului național de împădurire pentru o țară mai verde și mai rezistentă la schimbările climatice. De asemenea, Parlamentul a  adoptat un nou Cod silvic care vine cu reglementări în ceea ce privește extinderea și reabilitarea pădurilor, asigurarea practicilor de gestionare durabilă a pădurilor, integritatea fondului forestier, precum și dezvoltarea tipului natural fundamental al pădurii și a diversității biologice.

Astăzi și în fiecare zi, fiecare dintre noi trebuie să facă ceva pozitiv care să contribuie la protejarea planetei noastre, căci doar printr-un efort comun și continuu vom reuși să transmitem către generațiile viitoare un mediu curat și sănătos.

Comisia mediu, climă și tranziție verde

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...