Membrii Grupului de lucru al Parlamentului Moldovei și Adunării Populare a Găgăuziei au participat la o video-conferință organizată de Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale
Chișinău, 15 iulie 2020 – Membrii Grupului comun de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a UTA Găgăuzia au avut, în după-amiaza zilei de astăzi, o video-conferință cu Lamberto Zannier, Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale (ÎCMN).
Evenimentul a fost organizat de Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale, împreună cu Parlamentul Republicii Moldova și cu asistența Organizației „Inițiativa privind gestionarea crizelor” (CMI).
Lamberto Zannier, Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale, a menționat, în cadrul conferinței: ”În cei 25 de ani de autonomie a Găgăuziei a fost acumulată o experiență complexă în evaluarea provocărilor și oportunităților majore în ceea ce privește funcționarea autonomiei găgăuze în Moldova. Recunoscând faptul că nu există un model ”universal” de autonomie, ÎCMN este disponibil să faciliteze schimbul de bune practici internațioanle în dezvoltarea mecanismelor unei autonomii funcționale”.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, Copreședintele Grupului comun de lucru, în cuvântul său de salut, a mulțumit partenerilor pentru susținere și pentru facilitarea dialogului dintre Parlamentul țării și Adunarea Populară a Găgăuziei.

Vicespeakerul l-a informat pe Înaltul Comisar al OSCE pentru minorități naționale despre deciziile luate în cadrul celei mai recente ședințe a Grupului comun, inclusiv aprobarea Planului de acțiuni și priorităților comune în vederea continuității dialogului permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei.
Vlad Batrîncea și-a exprimat speranța ca agenda de lucru a Grupului cât mai curând să fie completată cu chestiuni conceptuale în realizarea cărora să fie atrași experți recunoscuți, iar împreună să fie identificate cele mai reușite soluții, încât activitatea Grupului de lucru să devină un exemplu frumos de armonizare a legislației.

”Avem experiența și expertiza necesare pentru a crea instrumente juridice care ne-ar ajuta să asigurăm toți cetățenii Republicii Moldova cu drepturi de a fi reprezentați plenar în actul de guvernare și împreună să soluționăm problemele vitale ale cetățenilor”, a conchis Vicepreședintele Parlamentului.
La rândul său, Bașkanul Găgăuziei Irina Vlah a subliniat că există rezultate ale activității Grupului comun de lucru, iar acest fapt denotă că a fost efectuat un volum impunător de lucru pentru identificarea reperelor comune între Adunarea Populară a Găgăuziei și Parlamentul Republicii Moldova.

Irina Vlah a pledat pentru consolidarea eforturilor în procesul de identificare a celor mai bune soluții care să servească exemplu reușit pentru regiunea transnistreană și și-a exprimat speranța că întreaga clasă politică va avea suficientă voință politică în acest sens.

La lucrările conferinței a participat Claus Neukirch, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. În mesajul său, Claus Neukirch a subliniat: „Misiunea OSCE în Moldova a pledat de mult timp pentru o autonomie funcțională în Găgăuzia și protejarea eficientă a drepturilor minorităților, factori importanți în crearea unui mediu favorabil pentru procesul de reglementare transnistreană”.
Salutând reluarea dialogului dintre Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei pe fondul pandemiei COVID-19, Șeful Misiunii OSCE în țara noastră și-a exprimat speranța că proiectele de lege care delimitează competențele autonomiei vor găsi sprijinul unei majorități largi în Parlament.
”Misiunea, împreună cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, este pregătită să sprijine în continuare dialogul politic dintre Chișinău și Сomrat la toate nivelurile instituționale”, a afirmat Claus Neukirch.
Grupul de lucru pentru asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu UTA Găgăuzia, compus dintre deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa Președintelui Parlamentului. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova