Mandatele celor 101 deputați aleși în cadrul scrutinului parlamentar din 11 iulie 2021 au fost validate

Chișinău, 23 iulie 2021 – Mandatele celor 101 deputați aleși în cadrul alegerilor parlamentare anticipate au fost validate, astăzi, de către Curtea Constituțională, conform Hotărârii cu privire la confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și validarea mandatelor deputaților aleși.

În continuare, Președintele țării urmează să semneze decretul cu privire la convocarea ședinței de constituire a Legislativului.

În urma alegerilor parlamentare au fost aleși 63 de deputați din partea Partidului Politic ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, 32 de deputați – din partea Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și 6 deputați – din partea Partidului Politic ”Șor”. 

Potrivit Regulamentului Parlamentului, în caz de demisie, de ridicare a mandatului, de incompatibilitate sau de deces, intervine vacanţa mandatului de deputat. Mandatul vacant va fi atribuit supleantului imediat următor de pe lista partidului, organizaţiei social-politice sau a blocului electoral pentru care a candidat deputatul al cărui mandat a fost declarat vacant.

De menționat că actuala numerotare a Legislaturilor Parlamentului Republicii Moldova a început în 1990, anul declarării independenței țării noastre și a primului Parlament ales în mod democratic. Acest sistem de numerotare a fost instituit prin hotărârea Curții Constituționale în martie 2019. Astfel, Parlamentul ales în urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 a fost de Legislatura a XX-a, iar imediat următorul, Parlamentul ales la 24 februarie 2019, a fost de Legislatura a X-a. Respectiv, noua Legislatură este a XI-a, potrivit sistemului de numerotare instituit în 2019.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More