Mai multă previzibilitate în comerțul internațional pentru operatorii din Moldova

Chișinău, 16 martie 2023 – Comerțul cu servicii pe plan internațional pentru operatorii din Republica Moldova va deveni mai transparent și mai previzibil. Deputații au votat, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la acceptarea modificării listei de angajamente specifice ale Republicii Moldova în temeiul Acordului General privind Comerțul cu Servicii (GATS). Scopul urmărit este eliminarea provocărilor care afectează capacitatea întreprinderilor, în special a celor mici și mijlocii, de a opera pe piețele externe, dar și reduse costurile comerciale suportate de acestea.

Principalele modificări propuse vizează asigurarea unui grad înalt de transparență în ceea ce privește modalitățile de informare și de perfectare a actelor necesare pentru a putea desfășura anumite tipuri de servicii. În același timp, va fi optimizat timpul de obținere a actelor permisive, inclusiv prin implementarea metodelor electronice de interacțiune între instituțiile statului și prestatorii de servicii.

Potrivit studiului realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Organizația Mondială a Comerțului, beneficiile obținute urmare a implementării noilor reguli ar avea ca rezultat reducerea costurilor comerciale de 150 miliarde de dolari anual, la nivel global, în special în cele mai importante sectoare de servicii cum ar fi serviciile financiare, de comunicații și de transport.

PROIECTUL de lege care vizează modificarea listei de angajamente ale Republicii Moldova în cadrul GATS urmează a fi votat în lectura a doua.

16.03.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...