A fost ratificat Protocolul cu privire la determinarea țării de origine a mărfurilor în cadrul GUAM

Chișinău, 16 martie 2023 –  Parlamentul a ratificat Protocolul privind Regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor la Acordul privind crearea zonei de comerț liber între statele-membre ale GUUAM, semnat la New York la 20 septembrie 2022. Scopul principal al protocolului este dezvoltarea cooperării comerciale și economice pe baza egalității și a beneficiului reciproc în regiune, crearea condițiilor pentru libera circulație a bunurilor și serviciilor între statele membre ale organizației. În special, documentul urmărește facilitarea comerțului regional prin îmbunătățirea evidenței mărfurilor.

Printre cele mai importante clauze ale protocolului este cea privind determinarea țarii de origine a mărfurilor. Aceasta va fi considerată țara care a aderat la Acordul privind crearea zonei de comerț liber între statele membre ale GUUAM, pe teritoriul căreia bunurile au fost obținute în întregime sau au fost suficient prelucrate/transformate. Este inclusă și o listă a mărfurilor, produse în întregime în statele care fac parte din acord. De asemenea, sunt prezentate condițiile de determinare a țării de origine a mărfurilor în conformitate cu criteriul prelucrării sau transformării suficiente.

De menționat că GUAM este o inițiativă regională, formată din patru state: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova și are drept scop dezvoltarea cooperării între state prin consolidarea stabilității și securității comune în spațiul european.

16.03.2023 Ședința plenară a Parlamentului Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...