Locuitorii municipiului Bălți vor beneficia de servicii mai eficiente de încălzire a blocurilor locative și de alimentare cu apă caldă

Chișinău, 27 iulie 2022 – BERD va oferi un grant în valoare de până la două milioane de lei pentru reabilitarea sistemului de livrare a apei calde menajere și implementarea sistemului de distribuție pe orizontală a agentului termic în blocurile locative din municipiul Bălți. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Sistemul termoenergetic al mun. Bălți (SA „CET-Nord”)” – Faza II.

Proiectul are drept scop creșterea calității serviciilor prestate locuitorilor din municipiul Bălți prin restabilirea sistemului de livrare a apei calde menajere, implementarea sistemului de distribuție pe orizontală intrabloc, asigurarea confortului termic în edificii prin gestionarea individuală a consumului de energie termică, optimizarea costurilor operaționale, controlul și monitorizarea centralizată/ la distanță, creșterea duratei de exploatare a utilajelor/echipamentelor, reducerea pierderilor de energie termică etc.

Pentru realizarea integrală a respectivului Proiect, Republica Moldova va contracta un împrumut în valoare de 15 milioane de euro din partea BERD. Acordul de împrumut prevede și un grant în valoare de 2 milioane euro oferit din partea Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.

În rezultatul implementării Fazei II a Proiectului, vor fi instalate puncte termice individuale la 166 de blocuri locative. Totodată, la 296 de blocuri locative va fi modernizat sistemul intrabloc de distribuție a agentului termic și a apei calde menajere.

Durata de implementare a Proiectului este până în anul 2024, iar termenul de valabilitate a Acordului de împrumut este de până la 15 ani, cu perioada de grație de 3 ani.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...