Legislativul a susținut inițiativa privind asigurarea egalității salariale

Chișinău, 10 martie 2022 – Legislația națională va defini principiul de plată egală pentru muncă de valoare egală între femei și bărbați,  prin introducerea noțiunilor de remunerare, muncă egală și muncă de valoare egală. Deputații au susținut, în ședința plenară de astăzi, modificări în acest sens, în I lectură.

Potrivit PROIECTULUI, angajații vor avea posibilitatea de a solicita și obține informații cu privire la nivelurile de remunerare, în funcție de gen, pentru prestarea muncii egale sau muncii de valoare egală.

Totodată, angajatorii vor avea obligația să informeze salariații sau reprezentanții acestora, cel puțin o dată la doi ani, despre remunerația medie pe categorii de salariați sau de funcții, segregată în bază de gen.

Modificările se aliniază angajamentului Republici Moldova în armonizarea legislați naționale la legislația Uniunii Europene în domeniul ocupării forței de muncă, politicii sociale și egalității de șanse.  

În susținerea proiectului, mai mulți deputați au venit cu pancarte având mesaje privind asigurarea egalității de remunerare între femei și bărbați. Conținutul acestora s-a referit la echitate, plată egală, justiție economică,  muncă de valoare egală,  stop diferenței salariale etc.

Autoarea inițiativei, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a menționat că discrepanța salarială este una semnificativă și în creștere de la an la an, iar acest fapt are un impact pe termen lung asupra calității vieții femeilor, asupra riscului crescut de expunere la sărăcie și nemijlocit asupra diferenței de pensii pe care le primesc femeile și bărbații.

”Este timpul ca atât femeile, cât și bărbații să-și poată revendica drepturile și să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a se asigura  că cer și primesc salarii juste. Anume din această cauză este nevoie ca toți angajatorii, fără excepție, să devină mai transparenți în privința politicilor de salarizare” a declarat Doina Gherman.

Totodată, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a explicat că acest proiect prevede transparentizarea sistemului de salarizare și asigurarea egalității de remunerare între salariați, indiferent de gen, pentru prestarea unei munci de valoare egală.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.  

10.03.2022 Ședinăța plenară a Parlamentului

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...