Legislația privind sistemul de pensii ar urma să fie modificată în scopul reducerii decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii

Chișinău, 09 martie 2022 – Deputații examinează posibilitatea de a asigura echitatea sistemului public de pensii, prin reducerea decalajului între cele mai mari și cele mai mici pensii.

Un PROIECT de lege, care prevede indexarea diferențiată a pensiilor, a fost înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun.

Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii și Legii cu privire la ajutorul social a obținut avizul pozitiv al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și Comisiei agricultură și industrie alimentară, care s-au întrunit astăzi în ședințe. 

Documentul urmează a fi examinat în cadrul celorlalte comisii parlamentare, inclusiv în comisia de specialitate, iar ulterior – în plenul Legislativului. 

Potrivit proiectului, coeficientul de indexare a pensiilor ar urma să fie aplicat doar părții pensiei care nu depășește salariul mediu pe economie prognozat pentru anul 2022. Pentru anul în curs acesta constituie 9900 lei.

Indexarea diferențiată se va aplica doar pentru luna aprilie a anului curent. 

De asemenea,  documentul propune o serie de ajustări tehnice, precum o  nouă definire a ratei inflației, utilizată pentru indexarea pensiei.

Totodată, se uniformizează modalitatea de indexare a pensiei cu cea a ajutorului social.

De menționat că 1,3% din toate pensiile sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent (9900 de lei). Astfel, din cele 665 de mii de pensii, aflate în plată, 9190 depășesc acest plafon.

09.03.2022 Ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media
09.03.2022 Ședința Comisiei agricultură și industrie alimentară

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...