Legea cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural ar urma să fie modificată

Chișinău, 24 martie 2021 – Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat în cadrul ședinței de astăzi un raport la proiectul de modificare a legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Modificările propuse urmăresc împuternicirea Guvernului de a aproba o procedură pentru achitarea subvențiilor solicitanților ale căror activități corespund măsurii de stimulare a creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale și instituțiile de intervenție financiară nebancare.

De asemenea, se propune și eliminarea pentru perioada anilor 2020-2021 a obligativității de prezentare a certificatelor care atestă lipsa datoriilor la impozite și taxe față de bugetul public național, pentru a putea beneficia de subvenții.

“În scopul asigurării securității alimentare a țării este vital de a continua susținerea producătorilor agricoli, de a identifica noi soluții pentru acoperirea parțială a cheltuielilor efectuate în întreținerea exploatațiilor agricole, inclusiv în vederea rambursarea ratei dobânzilor la creditele accesate în perioada anilor 2020- 2021”, se menționează în nota informativă a documentului.

Potrivit autorilor, necesitatea elaborării proiectului vine în contextul crizei din domeniul agricol create în anul 2020, condiționată de calamitățile naturale în sectorul agricol, în anul 2020, inclusiv seceta excesivă din toamna anului 2019 – primăvara anului 2020 și până în prezent.

Proiectul urmează a fi transmis spre aprobare în lectura a doua în plenul Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More