La sesizarea deputaților PDM, Curtea Constituțională a suspendat unele prevederi din Legea cu privire la medicamente. Pavel Filip: Am reușit să oprim scumpirea medicamentelor

La sesizarea deputaților PDM, Curtea Constituțională a suspendat astăzi unele prevederi din Legea cu privire la medicamente. Astfel am reușit să oprim scumpirea la medicamente de la începutul acestui an.

Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare, până la examinarea cauzei în fond, a acțiunii articolului I punctul 3 din Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, depusă de deputații Partidului Democrat Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea.

„Am obținut o mică victorie la Curtea Constituțională. Curtea urmează să se pronunțe asupra aspectelor pe care le-am sesizat drept neconstituționale: farmaciile ambulante, scumpirea medicamentelor și faptul că acestea pot fi vândute de oricine, nu doar de farmaciști. Până la decizia înaltei Curți, medicamentele vândute cu prescripție medicală nu se vor scumpi, așa cum planifica alianța Dodon-Șor”, a declarat președintele PDM, Pavel Filip.

Deputații PDM au atenționat că aceste prevederi pot provoca o scumpire inevitabilă a prețului la marea majoritate a medicamentelor de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova, inclusiv prin liberalizarea prețurilor la medicamentele OTC, cu excepția celor care se prescriu și se eliberează pe bază de prescripție medicală (rețetă) fără a ține cont de limitele adaosurilor comerciale la medicamente prevăzute de Legea cu privire la activitatea farmaceutică”.

Potrivit deputaților democrați, aceste proiecte pun în pericol sănătatea populației și comportă riscuri pentru securitatea farmaceutică a statului. Respectivele legi au ca obiect de reglementare – crearea condițiilor preferențiale de funcționare a farmaciilor mobile, fără personal farmaceutic, în care să fie comercializate medicamente fără rețetă (OTC) și, în mare parte, să nu fie supuse plafonării prețului. Liberalizarea prețurilor la medicamente, în mod special a celor OTC (fără limitarea adaosului comercial), va provoca scumpirea rapidă a acestora, lucru inadmisibil, mai ales în actuala criză pandemică.

Fracțiunea PDM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...