Judecătorii și procurorii, care vor să devină avocați, vor fi obligați să susțină examenul de calificare

Chișinău, 6 octombrie 2021 – Judecătorii și procurorii, care au o vechime în muncă de cel puțin zece ani, și vor să devină avocați, ar putea fi scutiți doar de efectuarea stagiului, nu și de examenul pentru admitere în profesie. Totodată, aceștia vor trebui să facă cel puțin 20 de ore de curs în materie de deontologie. În ședința de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru aprobarea în primă lectură a unui PROIECT de lege, care prevede acest lucru.

În document sunt propuse modificări la Legea cu privire la avocatură, prin care să fie schimbată procedura de admitere în avocatură a procurorilor și judecătorilor. Autorii proiectului susțin că, prin modificările propuse, se urmărește consolidarea instituţii avocaturii, pentru crearea unui sistem echitabil de administrare a justiţiei, care să garanteze independenţa și calitatea profesională înaltă a avocaţilor în exercitarea profesiei.

Modificările la Legea cu privire la avocatură sunt necesare, având în vedere că, în viitorul apropiat, urmează a fi propusă spre examinare și adoptare un proiect de lege privind evaluarea extraordinară a procurorilor și judecătorilor. În acest sens, este imperios necesar ca profesia de avocat să nu devină o ramură de refugiu, care să găzduiască persoanele care au fost implicate în acte de corupție, au intentat dosare politice sau au servit intereselor clanurilor mafiotice, mai menționează autorii proiectului, în nota informativă.

06.10.2021 Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More