Întrevederea președintei Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, și membrului Comisiei, Victor Spînu, cu Alastair Swarbrick

Chișinău, 23 februarie 2022 – Președinta Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, și membrul Comisiei, Victor Spînu, au avut, astăzi, o întrevedere cu Alastair Swarbrick, consilier principal pentru politici în domeniul finanțelor publice și auditului, Inițiativa comună a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Uniunii Europene (SIGMA).

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre suportul acordat în scopul consolidării activității instituțiilor publice, procesul de evaluare internațională a activității Curții de Conturi pe anumite domenii de activitate, precum și au făcut un schimb de opinii privind constatările preliminare ale acesteia și consolidarea instituțională.  

De menționat că un raport de evaluare internațională a activității Curții de Conturi a Republicii Moldova urmează a fi prezentat în timpul apropiat. Evaluarea a fost realizată începând cu anul 2019, de către o echipă internațională, sub conducerea SIGMA.

Alastair Swarbrick a relevat că evaluarea s-a concentrat pe următoarele domenii: independență și cadrul legal; guvernanță; audit financiar: proces și calitate; raportarea și obținerea rezultatelor; relații cu instituții externe.

Interlocutorii au apreciat importanța acestui procedeu, care a urmărit scopul de a analiza situația curentă în cadrul Curții de Conturi în contrapunere cu practicile internaționale și de a contribui la dezvoltarea ulterioară a instituției.

”Mulțumim pentru efortul depus în realizarea evaluării și în pregătirea raportului. Suntem în așteptarea lansării lui, pentru a studia recomandările și pentru a le raporta la contextul național. Comisia de control al finanțelor publice este receptivă față de tot ceea ce poate contribui la consolidarea capacităților instituției supreme de audit”, a remarcat Tatiana Cunețchi.   

Victor Spînu a confirmat că obiectivul Comisiei de control al finanțelor publice este de a veghea corectitudinea executării bugetelor și utilizării patrimoniului public, iar în această misiune prevalează interesul profesional și există consens larg al tuturor membrilor comisiei. 

La încheierea discuțiilor purtate, părțile și-au confirmat încă o dată deschiderea pentru cooperare constructivă și reciproc avantajoasă.

23.02.2022 Întrevederea președintei Comisiei de control al finanțelor publice, Tatiana Cunețchi, și membrului Comisiei, Victor Spînu, cu  Alastair Swarbrick, consilier principal, SIGMA

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova   

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...