Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România: BERD va oferi finanțare pentru construcția LEA 400kV Bălți – Suceava

Chișinău, 27 decembrie 2023 – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi suport financiar pentru construcția, echiparea și punerea în funcțiune a liniei electrice aeriene, care va interconecta municipiul Bălți și municipiul Suceava (LEA 400kV Bălți – Suceava). La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de Împrumut dintre țara noastră și BERD privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”.

Prin urmare, BERD va acorda un împrumut în valoare de 30,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă 40% din costul total al proiectului. Restul finanțării va fi acordată de Banca Europeană de Investiții și de Uniunea Europeană.

Astfel, BERD va fi oferi finanțare pentru mai multe componente ale proiectului: construcția liniei electrice de transport a energiei electrice de 400 kV dintre Bălți-Suceava; construcția stației Bălți 400kV; reabilitarea rețelelor interne de transport a energiei electrice existente în Republica Moldova; consultanță de sprijin pentru implementarea proiectelor și lucrări aferente de supraveghere și proiectare.

De menționat că, în 2017, a fost lansat „Proiectul interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România Faza I”, care are drept scop finanțarea construcției Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV Vulcănești-Chișinău și a unei stații Back-to-Back în raionul Vulcănești.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...