Inițiativă legislativă: condiții mai flexibile de comercializare de către populație a produselor de origine animală

Chișinău, 4 mai 2022 – Persoanele fizice, care întrețin în mod tradițional pentru propriile necesități animale, vor avea dreptul de a comercializa surplusurile de producție în condiții mai flexibile.

Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat raportul la PROIECTUL de lege pentru modificarea Legii privind activitatea sanitară veterinară, lansat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Comisiei, Vladimir Bolea.

Potrivit prevederilor proiectului, proprietarii exploatațiilor nonprofesionale vor putea comercializa în cantități mici produse de origine animală în piețele agroalimentare, târguri, iarmaroace. Aceștia vor respecta cerințele Regulamentului privind plasarea pe piață a produselor de origine animală provenite din exploatații nonprofesionale, aprobat prin ordinul directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Totodată, autorul documentului propune simplificarea modului de certificare sanitar veterinară a mărfurilor supuse supravegherii sanitar veterinare pentru introducerea pe piață internă a țării și acordarea dreptului de certificare medicilor veterinari angajați în cadrul circumscripțiilor sanitar veterinare, medicilor veterinari desemnați din cadrul subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor precum și medicilor veterinari din cadrul unităților din domeniu.

De asemenea, autorul proiectului propune o soluție pentru problema insuficienței de medici veterinari prin oferirea mai multor facilități reprezentanților acestei profesii. Astfel, aceștia ar urma să beneficieze de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței sau locuință gratuită acordată de administrația publică locală; indemnizație în mărime de 15 salarii medii pe economie; compensarea parțială a costului resurselor energetice consumate.

Prin urmare implementarea legii va impune alocarea mijloacelor financiare pentru susținerea tinerilor medici veterinari.

Proiectul urmează a fi prezentat în cadrul ședinței plenare a Legislativului.

Direcția  generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...