Angajatorii, care nu vor întreprinde măsuri de combatere a hărțuirii sexuale la locul de muncă, ar putea fi sancționați contravențional
Chișinău, 4 mai 2022 – În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au aprobat coraportul pentru un proiect de lege, care prevede instituirea mecanismului de verificare și sancționare a angajatorilor care nu respectă obligația de prevenire a hărțuirii sexuale la locul de muncă.
Documentul presupune alinierea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția de la Istanbul. Astfel, ar putea completate o serie de acte normative privind prevenirea, examinarea și soluționarea hărțuiri sexuale la locul de muncă.
Una dintre modificările propuse de autorii inițiativei legislative este completarea Codului Contravențional. Astfel, angajatorii, care nu vor întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazurile de hărțuire sexuală, vor fi sancționați. Pentru persoanele fizice, amenda ar putea varia între 3000 și 4200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10500 de lei.
De asemenea, se propune completarea Codului Contravențional cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de discriminare și victimizare.
Potrivit datelor prezentate în nota informativă a proiectului, în prezent, fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire.
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova