Informația despre gestionarea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în 2021 va fi prezentată în plenul Parlamentului

Chișinău, 8 iunie 2022 – Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat proiectul de hotărâre pentru aprobarea Raportului privind executarea Fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) în anul 2021. Raportul va fi prezentat în cadrul ședinței plenare a Paramentului.

Potrivit RAPORTULUI, în 2021 FAOAM au fost executate, la venituri, în sumă de 11 540 026,1 mii de lei, iar la cheltuieli – în sumă de 11 552 085,6 mii de lei, cu un deficit de 12 059,5 mii de lei.

Pe parcursul anului, FAOAM au fost modificate în contextul majorării salariilor personalului din instituțiile medico-sanitare publice de la 1 noiembrie; creșterii cheltuielilor pentru serviciile spitalicești pentru pacienții infectați cu coronavirus; majorării sumei pentru acordarea suplimentului la salariu lucrătorilor medicali infectați cu COVID-19.  

Prima de asigurare a fost de 9%, această cotă fiind menținută din anul 2015. Începând cu anul 2021, asigurarea obligatorie de asistență medicală a persoanelor angajate se efectuează din contul mijloacelor salariaților.

Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări Medicale (CNAM), la finele anului trecut, 2545868 de persoane erau înregistrate în sistemul asigurării obligatorii în medicină.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...