În Moldova, va fi elaborat un nou document de politici privind gestionarea durabilă a fondului forestier

Chișinău, 23 septembrie 2020 –  În Republica Moldova va fi elaborat un nou document de politici privind dezvoltarea durabilă a sectorului forestier. Anunțul a fost făcut în cadrul audierilor publice organizate de Comisia mediu și dezvoltare regională cu privire la modul de administrare și gospodărire a resurselor Fondului forestier cinegetic.

Elaborarea unui nou document strategic în domeniu este condiționată de necesitatea adaptării la schimbările climatice, precum și de faptul că Strategia dezvoltării durabile a sectorului forestier din Republica Moldova, aprobata prin Hotărârea Parlamentului în 2001, se încheie în anul curent.   

Terenurile fondului silvic din Republica Moldova au o suprafață de 446400 ha, arată datele Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Gradul de împădurire variază de la 7,2% în zona de nord și 6,7% (sud)  până la 13% (centru). Pentru exercitarea efectivă a funcțiilor ecoprotective ale pădurilor gradul de împădurire trebuie să depășească indicele de 15 la sută.

Potrivit datelor Agenției ”Moldsilva”, care gestionează 86,7% din tot fondul forestier al Republicii Moldova, în anul 2019 a fost efectuată recoltarea masei lemnoase prin tăiere în volum de peste 560 de mii de metri cubi față de cca 591 de mii de metri cubi – în anul 2018. Totodată, creșterea medie totală a constituit câte 1196,6 mii de metri cubi în 2018 și în 2019.   

Potrivit Agenției Mediului, tăierile sunt autorizate în scop de conservare, regenerare și reconstrucție ecologică. Acestea sunt planificate cu un an înaintea autorizării, în baza lucrărilor de evaluare prealabilă efectuate primăvara-vara, perioadă stării de vegetație a pădurilor. Rezultatele acestor lucrări sunt verificate ulterior de către Inspectoratul pentru Protecția Medului.  

Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Nicolae Ciubuc, a semnalat câteva probleme importante în domeniu care necesită examinare suplimentară și a solicitat autorităților executive din domeniu prezentarea informațiilor și soluțiilor la subiect.

În special, au fost abordate gestionarea terenurilor forestiere transmise în arendă în scopuri cinegetice sau de recreere; evoluția prețului la masa lemnoasă în lanțul comercial; cadrul normativ ce reglementează efectuarea controalelor și aplicarea sancțiunilor;   administrarea managerială  a Întreprinderii de Stat ”Moldsilva”, etc.

Un subiect aparte al discuțiilor l-a constitut Legea vânătorii și fondului cinegetic care urmează să intre în vigoare în martie 2021. În context Nicolae Ciubuc a solicitat conjugarea eforturilor tuturor instituțiilor și sectorului asociativ în vederea pregătirii bazei necesare, inclusiv a cadrului normativ relevant, pentru aplicarea legii și buna ei funcționare. 

În contextul Zilei lucrătorului din silvicultură, care a fost marcată recent în Moldova, președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională a adresat un mesaj de felicitare angajaților din domeniu. ”Este un prilej să aducem omagiu lucrătorilor din silvicultură care se dedică zi de zi acestui domeniu important și depun o muncă considerabilă apreciată de cetățeni”, a subliniat deputatul.  

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...