Implementarea Convenției Lanzarote, discutată de deputați din Moldova cu reprezentanți ai Consiliului Europei

Chișinău, 14 septembrie 2020 – Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, și membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, au purtat, astăzi, discuții în format online cu reprezentanți ai Consiliului Europei. Acestea au vizat implementarea Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, denumită ”Convenția Lanzarote”.

Din partea Consiliului Europei au participat Zaruhi Gasparyan, manager de proiect, Lucia Popescu, coordonator superior de proiect, și Jean Claude Legrand, consultantul internațional al Consiliului Europei, expert in domeniul protecției drepturilor copilului.

În opinia lui Jean Claude Legrand, în Republica Moldova s-a făcut foarte mult pentru a asigura conformitatea legislației naționale standardelor Consiliului Europei în domeniul protecției copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale. În general, țara are un cadru legal coerent și solid alineat la Convenția Lanzarote. Totodată, rămâne problematică implementarea acestuia și raportarea cazurilor în modul corespunzător. Jean Claude Legrand a menționat că este important ca spiritul din legislație să nu se piardă în procesul de implementare a acesteia.

Printre opțiunile care ar activiza procesul de implementare a prevederilor Convenției Lanzarote expertul a remarcat importanța unui consens politic larg, inclusiv între partidele din cadrul Parlamentului, alți actori din societate. 

Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, a menționat că ratificarea Convenției Lanzarote a fost un succes mare al Parlamentului. Totodată, deputata a reiterat că există carențe în aplicarea acesteia și s-a pronunțat pentru o intervenție mai dură în executarea acestui document internațional, în special în mediul rural.

Doina Gherman a mulțumit partenerilor pentru Studiul privind problemele sistemice care afectează răspunsul sistemului de protecție a copilului la exploatarea și abuzul sexual asupra copilului în Republica Moldova.

Membrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie Dan Perciun a relevat despre lipsa unui cadru de monitorizare foarte clar care ar permite urmărirea procesului de avansare pe obiectivele stabilite și a evoluției indicatorilor. Deputatul s-a arătat interesat de experiența altor state. 

Zaruhi Gasparyan, manager de proiect, a felicitat Moldova pentru progresele înregistrate și pentru interesul de a avansa în continuare, anunțând că în curând va fi organizată  o ședință desfășurată pentru a discuta progresele și acțiunile de mai departe.

Republica Moldova a ratificat Convenția Lanzarote, în anul 2011. Aceasta reprezintă un document juridic internațional, care vizează prevenirea și protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, precum și urmărirea penală a infractorilor și promovarea cooperării internaționale în aceste domenii.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republici Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...