Igor Grosu, la întrevederea cu reprezentanții Asociației Businessului European: Vrem un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv

Chișinău, 07 septembrie 2021 – Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației Businessului European (EBA) în Moldova.  La întâlnire au participat vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, precum și mai mulți președinți ai comisiilor parlamentare – Dumitru Alaiba, Vladimir Bolea, Olesea Stamate, Lilian Carp, Doina Gherman, Grigore Novac, Tatiana Cunețchi, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu a asigurat participanții că noul Legislativ este gata pentru un dialog sincer și lucrativ cu mediul de afaceri care să contribuie la creșterea transparenței, predictibilității și stabilității businessului local și internațional în țara noastră.

”Avem un volum foarte mare de lucru pentru a realiza niște obiective clare și ferme, reieșind din situația reală a cetățeniilor și businessului, în interesul național al Republicii Moldova”, a punctat Igor Grosu. 

La întrevedere, au fost identificate o serie de dificutăți cu care se confruntă la moment oamenii de afaceri.  Potrivit lor, cea mai mare problemă este justiția care este selectivă și politizată.  În context, s-a discutat și despre importanța reorganizării a cadrului legal ce ține de taxare, impozitare și activitatea antreprenorială. „Vrem un mediu de afaceri corect, simplu și atractiv la nivel regional ca să accelerăm investițiile atât locale, cât și străine, ca să putem crea locuri de muncă bine plătite la noi acasă”, a mai adăugat președintele Legislativului.

De asemenea, au fost identificate o serie de propuneri care ar dezvolta acest sector, precum ar fi: reducerea “prezenței” statului în domeniul economic; îmbunătățirea calității serviciului public; facilitarea comerțului extern și intern; arminizarea cadrului fiscal și cel vamal; digitalizarea economiei; protecția datelor cu caracter personal; dezvoltarea resurselor umane și relațiile de muncă, stabilitatea sectorului financiar,  securitatea energetică, dar și altele.  

Companiile membre ale asociației s-au arătat disponibile să ofere comisiilor parlamentare expertiza necesară pe fiecare segment de business,  pentru a identifica de comun soluții de modernizare a legislației și a condițiilor cadru de activitate.   

În urma discuțiilor, s-a convenit organizarea mai multor întruniri, pe platforma comisiilor parlamentare, în vederea identificării soluțiilor practice pentru fiecare problemă abordată.

EBA Moldova a fost întemeiată în 2011 și activează sub egida Delegației Uniunii Europene la Chișinău, reprezentând actualmente interesele a peste 90 de companii și au creat peste 23 de mii de locuri de muncă.

07.09.2021 Întrevederea Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu  reprezentanții Asociației Business-ului European (EBA)

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova  

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More