Grigore Novac, Președintele Grupului de prietenie cu Japonia, a avut prima întâlnire cu Ambasadorul nipon, Yoshihiro Katayama

Chișinău, 16 octombrie 2020 – Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Japonia, deputatul Grigore Novac, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități, a avut, astăzi, prima întâlnire cu noul Ambasador al Japoniei în țara noastră, Yoshihiro Katayama.

Interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și Japonia și perspectiva dezvoltării acestora, fiind unanimi în părerea că între cele două țări există raporturi foarte bune de colaborare care trebuie valorificate și intensificate.

Grigore Novac a mulțumit Ambasadorului, iar în persoana sa – Guvernului și întregului popor nipon, pentru sprijinul constant acordat țării noastre în diverse domenii.

Deputatul a exemplificat prin investițiile substanțiale făcute de companiile japoneze în Moldova, asistența financiară și tehnică în sfera agroindustrială și în sănătate, valoroase programe educaționale, științifice și culturale, sprijinul prompt în combaterea COVID-19.

Totodată, Președintele Grupului de prietenie cu Japonia s-a pronunțat pentru aprofundarea cooperării în toate domeniile.  

În special, a fost exprimată determinarea pentru dinamizarea contactelor interparlamentare, inclusiv prin utilizarea potențialului de cooperare a grupurilor de prietenie. Odată ce, în condițiile pandemiei, vizitele reciproce ar fi problematice, deputatul a propus utilizarea plenară a posibilităților de alternativă pentru comunicare și conlucrare.  

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoshihiro Katayama, a împărtășit interesul pentru ca relațiile dintre țările noastre să fie și mai variate.

În special, a fost reiterat interesul pentru creșterea schimburilor comerciale și investiționale, fiind salutat faptul că Guvernul Moldovei a creat condiții preferențiale pentru companiile japoneze care funcționează aici. 

Yoshihiro Katayama s-a pronunțat pentru intensificarea raporturilor interparlamentare și a menționat că mai mulți senatori și deputați din Japonia devin din ce în ce mai interesați pentru această colaborare.    

Diplomatul a specificat că se dorește ca cele două țări și popoare să intensifice cooperarea în diverse domenii de activitate și să promoveze o prietenie și mai frumoasă și puternică.   

De notat că Acordul privind stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Japonia a fost semnat la 11 martie 1992.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...