Fracțiunile ACUM Platforma DA și PAS au înaintat moțiune simplă asupra activității Ministrului Afacerilor Interne

Fracțiunile ACUM Platforma DA și PAS au înaintat moțiune simplă asupra activității Ministrului Afacerilor Interne. Moțiunea a fost prezentată, în ședința plenară de astăzi, de către deputatul Platforma DA, Dinu Plîngău.

MOȚIUNE SIMPLĂ asupra activității Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova

Prin prezenta deputații în Parlamentul Republicii Moldova, în conformitate cu prevederile art. 105 alin.(2) din Constituția Republicii Moldova și articolele 112-115 din Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova aprobat prin Legea nr.797/1996, înaintează moțiunea simplă asupra activității Ministerului Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

Motivarea

Cetățenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de așa-numitele forțe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populație a Republicii Moldova, este cazul ofițerului de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, care a fost răpit în dimineața zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului. Totul a început în mijloc de noapte, când persoane înarmate, cu cagule pe cap și cu inscripția ,,MGB” pe haine, au tăbărât în curtea casei ofițerului de poliție din satul Camenca, vandalizând casa și speriind de moarte soția și copii minori ai acestuia. În acel moment de groază, ofițerul se afla la părinții săi din s. Sănătăuca, Florești și, alertat de vocea speriată a soției a alergat acasă. În momentul când a intrat în curtea casei sale din Camenca, asupra lui au tăbărât MGB-ul transnistrean și, aplicând forța l-au imobilizat, l-au urcat într-un automobil și au dispărut într-o direcție necunoscută.

Ulterior, am aflat din presă că răpirea lui Andrei Amarfi nu este un caz singular și că de fapt au fost răpiți mai mulți cetățeni, ce ulterior au fost învinuiți de așa-numitele autorități din Regiunea Transnistreană de presupusa trădare de patrie. La momentul actual, Parlamentul nu cunoaște informații ce se referă la starea cetățenilor noștri care încă se află în prizonieratul forțelor neconstituționale.

Un alt caz la care au asistat autoritățile noastre neputincioase, s-a întâmplat cu tânărul Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019. Amintim că, Alexandru Rjavitin, a fost înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reușit să evadeze, acuzând grave abuzuri și încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjanitin a dispărut din propria locuință, iar ceva timp mai târziu, acesta apare într-un reportaj realizat de postul ,,Pervîi Prednestrovskii” din regiunea transnistreană, în care susține că în prezent se bucură de condiții bune de de trai și laudă atitudinea superiorilor și a colegilor săi.

Pornind de la sarcinile Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, descrise în Planul de acțiuni al MAI și Programul de dezvoltare strategică:

  1. Asigurarea respectării legii, menținerii liniștii ordinii publice în societate;
  2. Protecția și respectarea libertăților și drepturilor fundamentale ale omului;
  3. Combaterea criminalității;
  4. Acordarea asistenței și serviciilor populației;
  5. Etc.

La acest capitol menționăm că MAI pare a fi nepregătit pentru combaterea activităților grupurilor criminale, a provocărilor organizate de grupurile paramilitare din regiunea transnistreană și eșuează la capitolul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor Republicii Moldova.

Doar unele informații strecurate în spațiul public despre răpiri, violări de proprietăți, deja trezesc un profund sentiment de insecuritate și o neîncredere în capacitatea conducerii MAI de a face față provocărilor.

Aceste lucruri se întâmplă din cauza cochetării pentru voturi a conducerii Republicii Moldova cu așa-numitele autorități transnistrene. După răpirea profesorilor turci, în schimbul unor favoruri financiare și personale, crimă rămasă nepedepsită, MAI se arată neputincios când sunt răpiți cetățenii simpli sau chiar proprii săi angajați.  

Mai mult ca atât, în spațiul public au apărut anumite înregistrări audio din materialele unor anchete penale, din care reiese că Pavel Voicu, actualul ministru, a comunicat cu o persoană aflată sub urmărire penală cu scopul mușamalizării cazului cercetat de către poliție.

Din aceste înregistrări audio deducem două carențe în ceea ce ține de activitatea Ministerului Afacerilor Interne: elemente de corupție, cât și divulgarea secretului anchetei. Astfel de acțiuni compromit enorm de mult imaginea instituției. În momentul de față nu se cunoaște dacă acele înregistrări au fost făcute legal sau nu și de ce nu s-au pornit anchete de serviciu pe acest caz. Constatăm că dacă rămân nepedepsite persoanele care lezează imaginea Ministerului, dar și mai grav, rămân nepedepsite faptele ce trezesc bănuială rezonabilă de încălcare a legislației din partea unor angajați MAI, putem să ajungem într-o situație când cetățenii Republicii Moldova nu vor mai avea încredere în această instituție extrem de importantă.

Concluzionăm prin a remarca faptul că politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetățenii Republicii Moldova, cât și am remarcat o toleranță față de elemente și cazuri de corupție din interiorul MAI ce nu au fost investigate.

Dispozitivul

Având în vedere motivația prezentată ce demonstrează cu certitudine carențele grave din activitatea Guvernului și a Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, noi, deputații semnatari ai prezentei moțiuni simple, formulată în conformitate cu prevederile Constituției și articolele 112-115 din Regulamentul Parlamentului, aprobat prin Legea nr.797/1996, cerem în mod de urgență inițierea următoarelor măsuri:

  1. Prezentarea unui raport cu privire la combaterea activității grupurilor paramilitare transnistrene;
  2. Elaborarea și prezentarea unei agende clare și coerente cu privire la instruirea angajaților MAI și măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate;
  3. Elaborarea și prezentarea unui Plan de acțiuni concret cu privire la combaterea criminalității, asigurarea respectării legii, menținerii liniștii și ordinii publice, protecția și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
  4. Prezentarea unor explicații Parlamentului din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spațiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenței elementelor coruptibile la nivelul conducerii MAI.

Fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...