Fracțiunea PAS: Modificările legislative pentru dezvoltarea antreprenoriatului social vor permite creșterea incluziunii sociale și stimularea angajării persoanelor vulnerabile

Chișinău, 30 martie 2021 – Fracțiunea PAS a înregistrat azi, 30 martie, un proiect de lege pentru dezvoltarea antreprenoriatului social, care prevede un spectru larg de stimulente pentru întreprinderile sociale menite să contribuie la incluziunea socială și stimularea angajării persoanelor cu dizabilități, precum și la mobilizarea inițiativei private în vederea rezolvării unui spectru larg de probleme sociale.

Deputații PAS, Dumitru Alaiba și Dan Perciun, au prezentat, într-un briefing de presă, pachetul legislativ care prevede scutirea de impozite și taxe locale; scutirea de impozitul pe venit și discriminarea pozitivă a întreprinderilor sociale în procesul de achiziții publice.

În opinia autorilor, întreprinderile sociale sunt unul din instrumentele importante pentru stimularea angajării persoanelor vulnerabile și mobilizarea inițiativei private pe domeniul social.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, membru al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe,  a precizat: „Întreprinderile sociale au un rol comunitar semnificativ, aportul acestora în angajarea persoanelor defavorizate cu venituri mici este unul imens. Cu toate acestea, avem doar patru entități care au acest statut de întreprindere socială, din cauza că nu există suficiente stimulente. Aceste întreprinderi ajută mulți oameni, care, în caz contrar, nu ar avea un loc de muncă. Considerăm necesar și imperativ să oferim condiții mult mai atractive pentru dezvoltarea antreprenoriatului social. Una dintre aceste inițiative este scutirea de impozitul pe venit. Este una din cele mai des întâlnite solicitări din partea celor din domeniu. Ar fi un mare ajutor din partea statului dacă acești antreprenori ar avea posibilitatea să-și reinvestească banii pentru dezvoltarea întreprinderii”.

În context, vicepreședintele PAS, deputatul Dan Perciun, membru al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, a subliniat rolul important al întreprinderilor sociale atât pentru prestarea serviciilor sociale, cât și ca instrument pentru angajarea persoanelor cu dizabilități: „În Republica Moldova, statul nu înțelege, la moment, utilitatea acestui tip de activitate. Pe lângă scutirea impozitului pe venit, sugerăm și scutirea de taxele și impozite locale. Mai mult, în procesul de achiziții publice, propunem ca aceste întreprinderi să fie discriminate pozitiv, deoarece, în afară de activitatea economică pe care o desfășoară, acestea asigură și un bun public pentru societate. Este o practică europeană. Considerăm că aceste măsuri vor duce la dezvoltarea sectorului, la angajarea persoanelor cu dizabilități și vor infuza domeniul serviciilor sociale cu mai multă energie antreprenorială”.

Astfel, principalele prevederi ale proiectului țin de modificarea Codului Fiscal; a Legii cu privire la antreprenoriat și întreprinderi și a Legii privind achiziţiile publice și prevăd în special:

  1. Acordarea statutului de întreprindere socială inclusiv organizațiilor necomerciale care desfășoară activitate economică și respectă criteriile de calificare fără a le obliga să fondeze o societate comercială;
  2. Scutirea întreprinderilor sociale de plata taxelor și impozitelor locale;
  3. Scutirea întreprinderilor sociale de impozitul pe venit;
  4. Discriminarea pozitivă a întreprinderilor sociale în procesul de achiziții publice.

În opinia autorilor, implementarea acestor modificări va stimula crearea și dezvoltarea întreprinderilor sociale și va contribui semnificativ la creșterea incluziunii și coeziunii sociale.

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...