Fracțiunea PAS denunță modul în care majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR acoperă ilegalitățile comise de Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu

Răpirea cetățenilor moldoveni de MGB-ul transnistrean; contrabanda cu țigări; acoperirea interlopilor aflați în căutare internațională și intimidarea candidaților electorali în favoarea lui Dodon; business pe baza instituțiilor cu capital de stat – sunt doar câteva din multitudinea de probleme de care fuge actualul ministru de Interne Pavel Voicu, a anunțat azi, într-un briefing de presă, președintele Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu. Mai mult, prim-vicepreședintele PAS a adăugat că majoritatea PSRM-ȘOR a fugit de la ședința de astăzi a Parlamentului și nu a permis deputaților să adreseze întrebări Ministrului Afacerilor Interne.

 „Motivul acestui briefing este fuga rușinoasă a majorității PSRM-ȘOR de la ședința de azi a Parlamentului în care urma să discutăm moțiunea adresată Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu. Deși acesta era prezent cu echipa, el știa foarte bine că va fi apărat de alianța PSRM-ȘOR, Dodon-Șor. Această fugă nu-l salvează pe ministrul Voicu, nici această alianță.”, a declarat Igor Grosu.

În context, deputatul a punctat câteva din multitudinea de probleme și întrebări de care fuge ministrul, toate cu iz penal:

1.    Răpirea cetățenilor Republicii Moldova de către MGB-ul din Transnistria.

Parlamentarul a menționat că nici până acum nu se cunoaște foarte clar în ce situație sunt cei patru cetățeni ai Republicii Moldova ținuți pe malul stâng al Nistrului, la fel cum nu sunt clare nici acțiunile pe care le întreprinde Ministerul de Interne pentru a le asigura securitatea. Iar ministrul Voicu fuge de răspunsuri.

2.    Contrabanda de țigări.

„Acest fenomen rușinos pentru Republica Moldova, țară cu aspirații și dorința de a se integra în spațiul european, a ajuns la recordul de contrabandă de pe timpul lui Plahotniuc.“, a subliniat Igor Grosu.

În context, deputatul a menționat că  Republica Moldova pierde, din cauza acestei contrabande, un miliard de lei pe an.

Schema, prin care cele două companii, Almavis și Tabimport, sub patronajul lui Igor Dodon, continuă să facă contrabandă în proporții deosebit de mari, este deja bine cunoscută. Astfel, în ultimele zece luni ale anului 2020, acestea au importat 1 miliard 600 de milioane de țigări pe care nestingherit le exportă sub formă de contrabandă spre țările UE. În acest scop, ministrul Pavel Voicu ar fi cel care asigură acoperirea necesară, iar serviciile de brokeraj pentru aceste două companii le efectuează o firmă condusă de consilierul raional și orășenesc socialist din Rezina, Valentin Rotari.

3.    Acoperirea interlopilor aflați în căutare internațională.

În aceste sens, deputatul a ținut să concretizeze: „Cum se face că o autoritatea criminală din lumea interlopă, complicele lui Caramalac, Orlov Gheorghe, aflat în căutare internațională, între primul și al doilea tur al alegerilor, a trecut nestingherit pe lângă poliția noastră de frontieră. Subalternii domnului Voicu nu au intervenit nicicum. Acest interlop a venit special pentru a face presiuni asupra unuia din concurenții electorali în favoarea lui Igor Dodon. Ulterior, acest personaj a părăsit Republica Moldova și a fost reținut de autoritățile din Ucraina.”

O altă întrebare a deputatului urma să ceară explicații pe cazul în care doi subalterni ai ministrului Voicu, înainte de turul I, l-au vizitat pe Machena, o altă autoritate criminală, în penitenciar pentru a discuta despre cum să fie mobilizați deținuții din sistemul penitenciar să voteze cu Igor Dodon.

4.    Business pe baza instituțiilor cu capital de stat.

Conform informațiilor prezentate de deputatul Igor Grosu, actualul Ministru de Interne și alți doi subalterni de-ai săi, aflați la moment în exercițiu, ar fi fondatorii unei companii de pază, PSG, care într-un mod miraculos, a ajuns să presteze servicii de pază la MoldovaGaz, Societate pe Acțiuni cu capital de stat condusă de un alt fruntaș al PSRM.

Amintim că în ședința Parlamentului stabilită pentru azi, 7 decembrie, urma să fie dezbătută moțiunea asupra Ministrului Afacerilor Interne Pavel Voicu.

Fracțiunea PAS

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...