Fracțiunea ACUM Platforma DA propune inițierea procedurii de organizare de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului

Conform deciziei Biroului politic al Platformei DA, fracțiunea parlamentară a formațiunii propune inițierea procedurii de organizare de urgență a ședinței extraordinare a Parlamentului în vederea soluționării unor probleme extrem de grave cu care se confruntă antreprenorii din agricultură și nu numai. De asemenea, fracțiunea va demara procesul colectării celor 34 de semnături ale deputaților necesare pentru a legitima cererea de convocare a ședinței.

Vicepreședintele Parlamentului și a Platformei DA, Alexandr Slusari, a comunicat propunerea fracțiunii Platforma DA pentru Ordinea de zi a ședinței extraordinare a Parlamentului:

  1. Audierea prim-ministrului Republicii Moldova și ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului privind situația în agricultură prin prisma:

a) necesității introducerii stării de urgență în mai multe raioane ale țării în legătură cu calamitățile naturale;
b) adresării către partenerii externi după asistență;
c) majorarea semnificativă a subvențiilor pentru agricultorii afectați;
d) introducerea facilităților fiscale pentru agricultoriii afectați.

  1. Proiectul de lege nr.204 cu privire la modificarea articolului 4 al Legii nr.393/1999 cu privire la Camera de Comerț și Industrie (deblocarea procedurii eliberării certificatelor de forța majoră)
  2. Proiectul de lege nr. 323 cu privire la instituirea vacanței fiscale pentru unele categorii de întreprinderi (se propun vacanțele fiscale inclusiv pentru toți fermieri afectați de calamități naturale).

Alexandr Slusari a mai spus:

„Cu părere de rău Parlamentul nu poate declara starea de urgență fără ca aceasta să fie solicitată de Guvern, de aceea e nevoie de audierile din primul punct. Proiectul nr 204 este blocat de ministerul justiției și se referă la relevarea unui mecanism clar de declarare a situației de forță majoră de către Camera de comerț și industrie a RM. Suntem gata să discutăm proiectul ordinii de zi cu alți deputați și vom accepta orice alte proiecte elaborate în beneficiul categoriilor de persoane afectate de criza generalizată din Republica Moldova, cu condiția ca inițiativele respective să fie realiste, lipsite de populism și fără intenții imorale de a obține dividende politice electorale gratuite. Momentan, considerăm că există posibilitatea obiectivă de a identifica chiar în august 500 mln. lei pentru compensarea pierderilor agricultorilor la cerealele de prima grupă și plantațiile multianuale deteriorate de grindină. În septembrie vom găsi resurse și pentru compensarea prejudiciului la culturile de primăvară.

Este imperios necesar să declarăm starea de urgență în localitățile afectate de calamități și să permitem fermierilor reeșalonarea datoriilor față de creditorii privați. Totodată, ar fi oportun să fie introdusă vacanța fiscală pe o perioadă minima de un an pentru producătorii agricoli care au avut de suportat pierderi.

Aceasta este foia de parcurs propusă de Platforma DA pentru următoarea sesiunea parlamentară.

Reiterăm susținerea plenară de către Platforma DA a revendicărilor înaintate de fermieri și considerăm pe deplin justificate protestele acestora. Contăm pe susținerea deputaților în demersul nostru de a convoca ședința plenară extraordinară a Parlamentului, vom începe chiar de astăzi consultările cu fracțiunile din legislativ și sperăm că legiuitorii vor da curs inițiativei noastre.”

Fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...