Familiile militarilor, care și-au pierdut întreținătorul, vor primi pensii mai mari

Chișinău, 08 iulie 2020 – Familiile militarilor, care și-au pierdut întreținătorul, vor primi pensii mai mari. Deputații din Comisia protecție socială, sănătate și familie au aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri, pentru prima lectură.

Astfel, pentru familiile militarilor, ale funcționarilor publici cu statut special, care au decedat în urma unei răniri, contuzionări sau schilodiri, legate de îndeplinirea obligațiilor serviciului militar/special, în cazul pierderii întreținătorului pensia  va constitui 50% din venitul mediu lunar al întreținătorului pentru fiecare membru de familie inapt pentru muncă.

Același cuantum va avea pensia pentru familiile militarilor, funcționarilor publici cu statut special, care au decedat  în urma schilodirii în accident nelegat de îndeplinirea obligațiilor serviciului militar/special sau în urma unei afecțiuni contractate în timpul îndeplinirii serviciului militar/special.

Pensia în cazul pierderii întreținătorului pentru familiile pensionarilor din  rândurile militarilor și funcționarilor publici cu statut special se calculează în mărime de 50% din cuantumul pensiei aflată în plată a pensionarului decedat.

Proiectul urmează a fi votat în plenul Parlamentului, urmând să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...