Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe

Chișinău, 8 mai 2024 – Exportul de mărfuri agricole moldovenești în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va fi, în continuare, scutit de anumite taxe. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru amendarea Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare dintre Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat în 2020.

Astfel, liberalizarea temporară a importurilor de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit va fi extinsă pe o perioadă de cinci ani, până la 31 iulie 2029. De menționat că, în prezent, sunt stabilite cote de import la următoarele produse agricole: roșii (272 tone), usturoi (30 tone), struguri de masă (2724 tone), mere (5548 tone), cireșe (204 tone), prune (2043 tone), suc de struguri (68  tone).

Amendarea Acordului are drept scop susținerea producătorilor autohtoni în contextul extinderii exporturilor în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. La 31 iulie 2023 a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru un an și, respectiv, expiră în luna iulie 2024. În această perioadă, potrivit autorităților, au fost înregistrate majorări esențiale la exportul de produse agricole moldovenești în Regatul Unit. Mai exact, exportul de prune a crescut de la 45 la 495 de tone, iar cel de struguri de masă s-a dublat. De asemenea, Republica Moldova a început să exporte în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord mere și cireșe.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...