Examenele naționale de absolvire vor fi anulate din cauza pandemiei

Chișinău, 15 mai 2020 –  Examenele naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020, urmează a fi anulate. Decizia are drept scop prevenirea riscului de îmbolnăvire cu COVID-19 și pentru a asigura securitatea, protecția vieții și sănătății absolvenților programelor de studii în învățământul general, sesiunea 2020.

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a decis, în ședința de astăzi, să propună plenului Parlamentului aprobarea, în ambele lecturi, a unui proiect de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020.

Pentru elevii care finalizează clasa a IX-a și, respectiv, clasa a XII-a vor fi eliberate certificate de studii gimnaziale, respectiv, diplome de bacalaureat cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), cu calcularea notelor pentru probele de examen în baza notelor obținute pe parcursul claselor VII-IX sau pe parcursul claselor de liceu. Notele pentru probele de examen reprezintă media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a mediilor anuale obținute de elevi pe parcursul claselor VII-IX, respectiv a claselor X-XII la disciplinele respective.

Elevii din clasele a IX-a, a XII-a care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5” (cinci), precum și restanțierii din anii precedenți vor putea susține examenul în următoarea sesiune, în funcție de evoluția situației pandemice.

”Prezentul proiect are la bază axioma conturată în ultima perioadă că, în toate acțiunile sistemului educațional, urmează să aibă prioritate sănătatea copiilor și a cadrelor didactice și anume – evitarea contaminării cu coronavirus. Însăși opțiunea privind anularea probelor de examen a constituit ultima soluție analizată, iar propunerea acesteia a fost determinată urmare a excluderii celorlalte opțiuni”, se menționează în nota informativă a proiectului înaintat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Inițiativa urmează a fi examinată în ședința plenară a Parlamentului.

15.05.2020 Şedinţa Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media - 15 mai 2020

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...