Ex-deputatul Valeriu Guma a participat la audierile Comisiei ”Laundromat”

Chișinău, 07 aprilie 2021 – Valeriu Guma, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fost secretar al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, a participat, astăzi, în format online, la audierile organizate de Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova (Comisia ”Laundromat”).

Subiectul audierilor de astăzi a fost amendarea operată în 2011 la  articolul 14 al Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Președinta comisiei ”Laundaromat”, Inga Grigoriu, a menționat că modificarea legislației a însemnat ”deconectarea butonului roșu”, referindu-se la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor.

A fost creată o breșă prin care banii proveniți din anumite activități ilicite să poată traversa sistemul financiar-bancar din Moldova și ajunge în zonele offshore, a specificat deputata cu trimitere la declarațiile din presă ale unor foști funcționari.

A fost menționat faptul că au existat mai multe amendamente, unul dintre care fiind înaintat de Valeriu Guma. Ex-deputatul l-a calificat drept judicios și că acesta urmărea scopul de a debloca activitatea oamenilor de afaceri.  Potrivit spuselor sale, amendamentul său nu a avut ca scop privarea instituțiilor de resort de dreptul de a suspenda tranzacțiile suspecte.

În cadrul adierilor, s-a menționat că un alt amendament a fost înaintat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției (CCCEC), actualmente – Centrul Național Anticorupție (CNA).

Pentru a face mai multă lumină în subiectul respectiv, Comisia ”Laundromat” intenționează să solicite informații de la ex-directorul CCCEC Viorel Chetraru, ex-ministrul finanțelor Veaceslav Negruță, ex-vicedirectorul CNA Cristina Țărnă.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More