Elevii Liceului ”Aristotel” și-au adus argumentele în favoarea inițiativei de participare a tinerilor la vot de la vârsta de 16 ani

Chișinău, 11 aprilie 2022 – Comisia protecție socială, sănătate și familie a găzduit, astăzi, o rundă de dezbateri publice privind implicarea civică a tinerilor în viața societății.

Dezbaterile au fost inițiate de un grup de liceeni din cadrul Liceului Teoretic Republican ”Aristotel”, din Chișinău, și au vizat subiectul dreptului participării tinerilor la vot de la vârsta de 16 ani.

La eveniment au participat Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, membri Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputații Eugeniu Sinchevici și Marcela Nistor.

În cadrul dezbaterilor, liceenii au prezentat mai multe argumente pro și contra susținerii inițiativei de participare a tinerilor la vot de la vârsta de 16 ani, invocând în acest sens experiența altor state și datele statistice.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun,  a menționat că dreptul participării tinerilor la vot de la vârsta de 16 ani este un subiect pe larg discutat în diferite formate, iar atunci când abordăm această tematică trebuie să avem în vedere criteriile obiective în baza cărora mai multe categorii ar trebui să participe la vot.

Totodată, Președintele Comisiei a venit cu un îndemn către tineri de a fi mai vocali, fapt care ar putea fi realizat prin participarea la activități de voluntariat, precum ar fi organizarea unei campanii de informare și advocacy în susținerea inițiativei dreptului la vot de la vârsta de 16 ani, cu implicarea Consiliului național al elevilor, ceea ce ar constituie un  exercițiu democratic dar și o bună școală de organizare politică sau civică.

La final, liceenii au apreciat oportunitatea organizării acestui eveniment în incinta Legislativului și au evidențiat necesitatea implicării mai active a tinerilor în procesele decizionale, dar și susținerii acțiunilor și inițiativelor propuse de aceștia.

11.04.2022 - Dezbateri organizate de Comisia protecție socială, sănătate și familie cu participarea unui grup de elevi ai  Liceului Teoretic Republican ”Aristotel”

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...