Drepturile sociale în Moldova au fost subiectul unei videoconferințe cu participarea deputaților, organizate de Consiliul Europei

Chișinău, 24 noiembrie 2020 – Raportul privind evaluarea nevoilor în materie de drepturi sociale în Republica Moldova a fost discutat, astăzi, în cadrul unei conferințe online organizate de Consiliul Europei.  

La eveniment au participat deputații Doina Gherman, președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și Liviu Vovc, secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Din partea Republicii Moldova au mai participat responsabili din cadrul Ministerelor Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Educației, Culturii și Cercetării, precum și reprezentanți ai societății civile, Avocatul poporului.   

Consiliul Europei a fost reprezentat de Jan Malinowski, șeful Departamentului Carta Socială Europeană, William Massolin, șeful Biroului Consiliului Europei din Chișinău, Olivier de Schutter, expert al Cosiliului Europei, Margarita Galstyan, Manager de proiect, Departamentul Carta Socială Europeană.

Doina Gherman a mulțumit organizatorilor pentru experiențele și opiniile împărtășite și pentru abordarea obiectivă a  situației cu drepturile sociale în Moldova.  Deputata a menționat importanța majoră a colaborării între instituțiile statului, organizațiile naționale și internaționale pentru a prelua cele mai bune practici privind reglementarea si protecția drepturilor sociale ale familiilor, copiilor, migranților, etc.

Președinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice a pledat pentru avansarea procesului de examinare a Convenției de la Istanbul, pe platforma parlamentară. În opinia deputatei, ratificarea acesteia va constitui un pas progresiv pentru Republica Moldova în combaterea fenomenului de violenț[ domestică.

Liviu Vovc a menționat, în intervenția sa, că în contextul drepturilor sociale ale angajaților  Parlamentul în recenta sa ședință plenară a aprobat un proiect de lege, prin care Inspectoratului de Stat al Muncii i-au fost restabilite împuternicirile de control al securității și sănătății în muncă și raporturilor de muncă. În opinia sa, acest fapt va fortifica protejarea drepturilor salariaților.

Totodată, deputatul a pledat pentru perfecționarea legislației în vederea protejării angajaților în cazul sistării sau reducerii activității entității în condițiile de pandemii și a menționat utilitatea experienței statelor europene în acest sens.

Raportul privind evaluarea nevoilor în materie de drepturi sociale în Republica Moldova conține atât evaluarea cuprinzătoare a situației legate de drepturile sociale, cât și recomandări pentru îmbunătățirea acesteia.  

Acesta a fost realizat în cadrul proiectului „Crearea cadrului de cooperare pentru dezvoltarea drepturilor sociale în Republica Moldova” care se încadrează în Planul de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2017-2020 și are drept scop consolidarea respectării drepturilor sociale în conformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene.

Recomandările raportului se vor regăsi în cadrul unui nou Plan de Acțiuni Consiliul Europei – Republica Moldova, pentru perioada anilor 2021-2024.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...