Discursul Vicepreședintelui Parlamentului, Mihail Popșoi, președinte al Fracțiunii parlamentare a Partidului ”Acțiune și Solidaritate”, cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a independenței Republicii Moldova

Dragi cetățeni, stimați deputați ai primului Parlament,

Independența Republicii Moldova a fost un vis, o speranță, o năzuință lăuntrică a milioane de oameni de pe această palmă de pământ. Grație devotamentului părinților fondatori din primul Parlament acest vis a devenit realitate. Le mulțumim tuturor deputaților din primul Parlament, inclusiv colegilor noștri, care au pus umărul la acest eveniment cu adevărat istoric.

Vreau să vă mărturisesc, la prima ședință a fracțiunii PAS, colegul nostru domnul Șoimaru a oferit cu o povață adresată celorlalți deputați din fracțiune, îndemnându-i să dea dovadă de profesionalism, integritate, așa încât peste 30 de ani să poată fi aleși în forul legislativ suprem al țării. La rândul meu vreau să asigur cetățenii Republicii Moldova că deputații PAS vor munci cu abnegație, pentru ca în următorii 30 de ani să fie mai buni decât în cei care au trecut.

Astăzi, în ajunul Zilei Independenței, noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am fi dorit să avem mai multe motive de bucurie. Ne-am fi dorit să avem un stat prosper, o economie dezvoltată, cu instituții puternice, care să muncească în interesul oamenilor. Azi, trebuie să recunoaștem, că bucuria de a ne vedea țara prosperă a fost amânată de interese egoiste ale unora dintre cei care s-au perindat la guvernare în ultimele trei decenii. Timp de aproape 30 de ani ne-a fost furat dreptul la o viață mai bună, iar drumul spre bunăstare și prosperitate ne-a fost blocat de ignoranță, corupție și interese meschine. În toți acești ani, Moldova a fost martora unui exod enorm de oameni, a sărăcirii constante, unor lupte de clanuri și grupuri mafiote.

Astăzi, când o jumătate din populație se află peste hotare, iar pensionarii nu sunt asigurați cu minimul necesar de existență, e timpul să punem capăt deznădejdii și să reconstruim țara noastră din temelii. Este important să înțelegem că independența unei țări nu este o doar o declarație, independența adevărată este atunci când țara se bucură de creștere economică, relații reciproc avantajoase cu vecinii și comunitatea internațională, când poate oferi cetățenilor săi un trai decent, un viitor asigurat, un mediu sănătos și oportunități de realizare aici, acasă.

Pe 11 iulie, votul masiv al cetățenilor ne-a oferit un mandat puternic pentru a da țării un făgaș al normalității. Vremurile bune nu sunt un slogan, ci reprezintă o aspirație și o obligație asumată față de cetățeni. Venim cu angajamentul sincer și ferm de a reforma justiția, astfel încât fiecare om din această țară să se simtă protejat de lege. Curățarea sistemului de procurori și judecători corupți și construirea unor instituții cu adevărat puternice este primul și cel mai important pas pe care ne-am angajat să-l ducem până la capăt. Moldova nu mai are timp pentru jumătăți de măsuri și pseudo-reforme.

Venim cu inițiative sociale și economice care să asigure independența financiară a fiecărui cetățean, astfel încât acesta să nu aștepte sărbătorile pentru a primi un ajutor electoral. Este rușinos că în anul 2021 avem pensionari a căror pensie elementar nu le ajunge pentru a supraviețui. Acestea sunt greșeli istorice, consecințe rușinoase ale corupției pe care suntem obligați să le stârpim.

Astăzi, parcursul Republicii Moldova trebuie să fie mai clar ca niciodată. Integrarea europeană este calea aleasă de majoritatea cetățenilor. Suntem determinați să aducem Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană și să implementăm Acordul de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE. Am început deja restabilirea relațiilor cu partenerii noștri, astfel încât relațiile noastre externe să aibă la bază interesul național și respectul reciproc. Integrarea Europeană nu este despre alegerea prietenilor pe plan extern, este despre necesitatea iminentă pentru reformare, curățirea din interior și edificarea unor instituții independente, care să servească interesului public.

Toate sectoarele cheie din Republica Moldova – justiția, economia, sănătatea, educația, cultura, sportul – toate au nevoie de atenție sporită, acum mai mult ca niciodată. Dar toate au nevoie, în primul rând, de o luptă neîncetată cu flagelul corupției.

Dragi prieteni, la 30 de ani de independență statală, haideți să ne amintim prin ce au trecut oamenii acestei țări, cei de acasă și de peste hotare, să ne amintim prin ce au trecut părinții și buneii noștri și să ne angajăm cu toții să pornim această cale deloc ușoară, pe alocuri dureroasă, dar cu adevărat roditoare de transformare a țării. Așa se manifestă iubirea de țară, așa se manifestă adevăratul patriotism, prin grija că fiecare om este respectat și protejat de stat, aici, la el acasă.

La mulți ani, Republica Moldova!

212A5229
Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More