Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în partea festivă a ședinței plenare din 24 august 2021, dedicată celei de-a 30-a aniversări a independenței Republicii Moldova

Stimaţi colegi,

Zilele acestea, Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la Proclamarea Independenței sale.

Acum trei decenii, trăiam cu toţii bucuria unei mari speranţe. Puciul de la Moscova, care pentru scurt timp ne-a readus pericolul restaurării unui regim totalitar de sorginte stalinistă a ieşuat, iar zeci de mii de moldoveni, întruniți într-o Mare Adunare Națională în centrul Chişinăului au binecuvântat Parlamentul să voteze calea spre Libertate şi Independență! 276 de deputați din primul Parlament au votat în acea zi un document istoric, punând bazele noului stat. Îi avem aici în sală pe o parte din membrii primului Parlament al Independenţei, care acum 30 de ani au votat Declarația de Independență şi cărora vreau să le aducem un Omagiu pe care-l merită! Vă mulţumim!

Din păcate, scurta Istorie a Republicii Moldova a fost una zbuciumată. Perioadele de speranţă se schimbau în ritm caleidoscopic cu vremuri de restrişte, de crize şi disperare. Războiul din Transnistria, criza economică, sărăcirea progresivă a populaţiei, corupţia endemică, fuga masivă a oamenilor peste hotare, capturarea treptată a statului de către grupurile oligarhice, divizarea societăţii pe criterii politice. O generaţie întreagă s-a schimbat de când Republica Moldova este un stat independent, dar acest stat până acum încă se mai năcăjeşte să le asigure cetăţenilor săi securitate, prosperitate şi speranță în ziua de mâine.

Independenţa nu ni s-a dat uşor. Libertatea nu este doar dreptul de a face ce consideri de cuviinţă, libertatea înseamnă în primul rând responsabilitate, când răspunzi pentru ce ai făcut, dar mai ales, pentru ceea ce n-ai făcut. În toţi aceşti ani de Independenţă, am plătit mai ales pentru inacţiunile noastre, pentru deciziile pe care nu le-am luat sau pe care ne-am temut să le luăm. De aceea, după 30 de ani, oamenii aşteaptă de la acest Parlament acţiuni, aşa cum au văzut de la Parlamentul Independenţei. Oamenii nu mai vor ezitări, oameni nu mai vor semi-măsuri. Oamenii aşteaptă să îi conducă politicieni cu caracter, cu voinţă şi curaj. Şi eu ştiu că acest Parlament este și caracter, și voinţă şi curaj! Şi aici nu mă refer doar la majoritatea parlamentară, dar şi la opoziţie. Ţara are nevoie de o Opoziţie puternică, combativă, dar constructivă, care să lucreze pentru oameni. Căci pentru aceasta am fost trimişi cu toţii în Parlament.

Dragi cetăţeni, stimaţi deputaţi!

Pentru acest Legislativ, priorităţile cetăţenilor trebuie să fie literă de lege. Iar priorităţile cetăţenilor au fost formulate foarte clar în timpul ultimelor alegeri – lupta cu hoţia şi corupţia, combaterea sărăciei, asigurarea unor standarde decente de viaţă şi scoaterea ţării din izolare internaţională.

Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova, îl constituie corupţia endemică, care ne mănâncă statul şi societatea din interior. Corupţia face ca statul să fie slab şi ineficient, sporeşte sărăcia şi face ca oamenii să plece din ţară. Un stat slab nu-şi poate apăra interesul naţional, iar acesta constă în a le oferi cetăţenilor săi securitate şi un trai decent. Iată de ce corupţia a fost declarată o problemă majoră a statului. Respectiv, combătând corupţia, hoţia şi ineficienţa, vom întări şi securitatea statului şi suveranitatea.

În cei 30 de ani de Independenţă cel mai mult am avut de suferit din cauza unor instituţii slabe şi nefuncţionale. De aceea, ne dorim cu toţii să avem un stat matur, cu instituţii respectate şi prin aceasta puternice, care să se gândească la oameni, care să rezolve problemele nevoiaşilor, mai ales problema pensiilor, dorim să avem o justiţie care face dreptate, dar nu nedreptăţeşte, care îi pedepseşte pe infractori şi îi protejează pe cei cinstiţi, ne dorim să avem o economie, care să dea oamenilor locuri de muncă bine plătite, ca să-şi poată întreţine familiile şi părinţii aici la noi, acasă, să avem o educaţie de calitate pentru copiii noştri şi servicii medicale eficiente pentru părinţii noştri, să avem infrastructură şi servicii comunale, ce ar ridica calitatea vieţii cetăţenilor. Ne dorim o societatea liberă, sigură şi prosperă. Şi aceasta este datoria şi funcţia de bază a statului.

Politicienii de până acum au ţinut societatea divizată prin sperietori geopoltice. Unii ne speriau cu tancurile ruseşti, alţii cu tancurile americane, mai nou cu cele talibane. Noi vrem să avem un stat care are relaţii de prietenie cu toţi şi spre beneficiul cetăţenilor noştri. Noi ne propunem să adâncim procesul de integrare europeană, dar acest lucru nu ni-l dorim de „ochii lumii”. Ne dorim să ne facem temele noastre, fiindcă anime cetăţenii noştri sunt interesaţi de implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are menirea să îmbunătăţească calitatea actului de guvernământ, al instituţiilor, bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor. Integrarea europeană este un proces de modernizare al Republicii Moldova şi acest lucru îl împărtăşesc chiar şi partidele de opoziţie. Integrarea politică poate constitui un stimulent în acest proces, dar, reiterez, înainte de toate trebuie să o privim ca pe o fereastră de oportunitate, care ar permite modernizarea şi transformarea calitativă a Republicii Moldova, pe modelul altor state, inclusiv, al României sau al ţărilor baltice. Oameni noştri circulă, ei văd diferenţele şi îşi doresc să trăiască într-o ţară liberă şi prosperă, într-o ţară „ca afară”. Unul din obiectivele noastre de bază este să ajungem „ca acolo”.

În criza pandemică prin care trecem am demonstrate că putem să unim forţele pentru a lupta cu molima. Chiar dacă bătălia încă nu este câştigată, iar COVID-19 atacă în valuri, pandemia poate fi învinsă doar prin efortul nostru comun. Da, există tratamente, există vaccin, dar cel mai bun remediu contra pandemiei, şi experienţa altor state ne demonstrează acest lucru, este grija pe care o purtăm unul faţă de celălalt. Îi protejăm pe alţii, ca pe noi înşine: purtăm mască, păstrăm distanţă, ne vaccinăm şi învingem! Să nu uităm că aceasta este şi datoria noastră faţă de cei care au luptat sacrificându-şi viaţa, dar şi faţă de cei care au decedat. De aceea, în aceste momente festive, toată gratitudinea noastră merge spre lucrătorii medicali şi sociali, care au fost în prima linie în toate aceste momente grele. Totodată, gândurile noastre se îndreaptă spre familiile care și-au pierdut rudele în acest an complicat pentru noi toţi.

La 30 de ani de independență, vreau ca tinerii noștri să rămână acasă, să investească în țara noastră. Vreau ca tinerii noștri să prețuiască munca, modestia, grija față de comunitate și mediu, respectul față de lege și lucrul în echipă. Pentru aceasta, avem nevoie de implicarea fiecărui cetățean, a fiecărei familii. Fac apel la toți oamenii care țin la țara noastră, să se implice. Doar cu ajutorul vostru, cu participarea fiecăruia dintre voi, putem transforma aspirațiile noastre în schimbări reale. Dragi prieteni, vă doresc sincer tuturor o sărbătoare minunată de 27 august! Succesul Republicii Moldova este succesul fiecărui cetățean. La mulţi ani, Republica Moldova! Doar împreună suntem Republica Moldova!

24.08.2021 Ceremonia festivă a Parlamentului - 30 de ani de independență
Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More