Discursul vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi la Conferința internațională, dedicată aniversării a 25 de ani de activitate a Oficiului Avocatului Poporului

”Dragi prieteni, în numele Parlamentului, Președinției, Guvernului Republicii Moldova, dar mai cu seamă, în numele fiecărui cetățean al țării noastre, vreau să felicit călduros echipa Oficiului Avocatului Poporului, cu aniversarea celor 25 de ani de activitate. Instituția avocatului poporului, este un pilon fundamental al procesului democratic din țara noastră. În același timp, vreau să salut călduros prezența omologilor avocatului poporului din R. Moldova, avocații poporului din cele 12 țări din regiunea noastră. Vrem să împărtășim din experiența noastră și să învățăm din experiența altor țări din regiune pentru a oferi o protecție cât mai robustă a drepturilor cetățenilor noștri.
Pentru generația mea, oficiul Avocatul Poporului, a căpătat o însemnătate reală, tangibilă, în contextul tristelor evenimente din 7 aprilie 2009, când oficiul Avocatul Poporului, a stat la straja celor care au ieșit să-și apere drepturile și cu prețul propriei sănătăți și chiar propriei vieți, să apere democrația fragilă din Republica Moldova.
Recunoștința R. Moldova față de Avocatul Poporului, se extinde și în contextul demersurilor susținute pe care le face echipa avocatului poporului în promovarea drepturilor omului pe întreg teritoriul țării, inclusiv în regiunea transnistreană, unde cunoaștem că, încălcările drepturilor omului, cu mare regret, au un caracter sistemic. Și împreună cu instituțiile statului, instituțiile centrale și cu APL, cu eforturile avocatului poporului, trebuie să asigurăm protejarea drepturilor omului peste tot în țara noastră. Așa cum facem, inclusiv, prin oferirea unui cămin sigur, refugiaților care au venit în R. Moldova în urma acelei invazii barbare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Da, Republica Moldova a demonstrat, că fiind o țară mică are cu adevărat o inimă mare. Cetățenii noștri s-au mobilizat și mână de mână, au oferit tot sprijinul din puținul pe care-l au vecinilor și prietenilor noștri, care s-au aflat și continuă cu mare regret să se afle în primejdie.
Rolul avocatului poporului în facilitarea crizei refugiaților, împreună cu agențiile ONU în R. Moldova și toți partenerii internaționali, prieteni ai R. Moldova, au avut un rol extrem de important pentru care suntem extrem de recunoscători.
Instituția Avocatului Poporului este o instituție fundamentală pentru protejarea drepturilor cetățenești, indiferent de limba pe care o vorbim, culoare pielii pe care o avem, indiferent cui ne rugăm, pentru cine votăm sau pe cine iubim. Toți cetățenii au și trebuie să aibă drepturi egale, iar avocatul poporului și echipa sa, sunt străjerii acestor drepturi. Și în parteneriat cu instituțiile statului, inclusiv prin critică constructivă, contribuie nemijlocit la îmbunătățirea cadrului regulatoriu și la aplicarea acestuia în protejarea drepturilor cetățenești.
Stimate domnule Avocat al Poporului, stimați avocați ai poporului din regiune, reiterez călduroasele felicitări în numele colegilor din Parlament, colegilor din instituția Prezidențială, din Guvern și a tuturor cetățenilor R. Moldova pentru munca pe care o faceți.
Vă mulțumim”.

27.09.2023 Participarea vicepreședintelui Parlamentului Mihail Popșoi la Conferința internațională dedicată celei de-a 25-a aniversări a Oficiului Avocatului Poporului

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...