De Ziua europeană a limbilor, viitorii traducători s-au familiarizat cu procesul de traducere din Parlament

Chișinău, 27 septembrie 2023 – De Ziua europeană a limbilor, 30 de viitori traducători și profesorii lor s-au familiarizat cu procesul de traducere în Parlamentul Republicii Moldova.

Grupul de studenți și profesori de la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova (USM) au avut oportunitatea să discute cu două dintre traducătoarele Parlamentului, să afle cum este organizată munca unității de traducere în cadrul instituției parlamentare și să aprecieze contribuția esențială a traducătorilor. Constanța Osipov și Renata Volentir le-au vorbit despre provocările și satisfacțiile muncii lor de interpretare, le-au povestit tinerilor despre rolul esențial pe care îl joacă traducerea în asigurarea transparenței și a accesului la informație pentru toți cetățenii prin folosirea unui limbaj clar, astfel încât Parlamentul să devină mai accesibil pentru cetățeni. De asemenea, au evidențiat modul în care traducătorii contribuie la facilitarea dialogului și a înțelegerii între reprezentanții diferitor popoare, promovând astfel cooperarea între țări.

Viitorii traducători au descoperit sălile unde au loc traduceri și interpretări din limbi străine, echipamentul utilizat în cabinele de traduceri din sala de ședințe plenare și Sala Europa. Discuțiile i-au ajutat să afle informații utile pentru un tânăr specialist în procesul complex de traducere și interpretare.

La finalul discuțiilor, studenții și profesorii și-au exprimat interesul pentru încheierea unui acord de parteneriat între Parlamentul Republicii Moldova și USM, cu scopul de a facilita stagiile de practică pentru studenți.

Discuțiile au fost organizate de Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova în parteneriat cu Departamentul Traducere, Interpretare și Lingvistică Aplicată a Facultății de Litere de la Universitatea de Stat din Moldova. Evenimentul a reprezentat o oportunitate pentru viitorii specialiști în traducere și interpetare să înțeleagă mai bine procesul de traducere în instituția parlamentară și să contribuie la consolidarea serviciilor de traducere în instituțiile publice.

Ziua europeană a limbilor este marcată, anual, la 26 septembrie, la iniţiativa Consiliului Europei, începând cu 2001.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...