Discursul rostit de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului României

Stimați parlamentari,

Onorată asistență, Dragi prieteni,

Vă mulţumesc pentru invitaţie – mulţumesc domnule preşedinte Orban – este o onoare pentru mine să mă aflu aici şi să vă pot adresa câteva cuvinte, ca președinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Vin să vă mulţumesc pentru sprijinul constant şi mereu oportun pe care l-a acordat Statul Român Republicii Moldova de-a lungul celor trei decenii de la proclamarea Independenţei. România este principalul avocat al Republicii Moldova în aspiraţiile sale de integrare europeană şi sperăm că următorii ani vor fi decisivi în efortul nostru de apropiere de Uniunea Europeană!

Vin să vă mulţumesc în mod public şi pentru mâna frăţească, întinsă dezinteresat de România într-un moment de cumpănă pentru Republica Moldova, în timpul pandemiei de COVID-19. Acum un an şi jumătate pandemia ne-a prins cu o guvernare fără legitimitate, coruptă și incompetentă, cu instituții fragile și cu oameni deznădăjduiți. De aceea, modul exemplar în care a acţionat atunci statul Român, din puţinul pe care-l avea şi cu problemele proprii pe care le avea, ne-a ajutat foarte mult în combaterea pandemiei, dar, cel mai important, a salvat sute şi poate mii de vieţi omeneşti! Vă suntem sincer recunoscători pentru aceasta!

Vin de la Chișinău cu vești bune. După alegerile prezidențiale din toamna anului trecut și cele parlamentare extraordinare, Republica Moldova se întoarce, după ani de rătăciri, pe drumul cel bun. Pe drumul dezvoltării şi modernizării de tip Occidental. Este drumul care ne va aduce libertate, dreptate şi prosperitate, în cadrul familiei europene!

Președinția, Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova au astăzi un mandat ferm pentru a curăța, dezvolta și deschide țara spre exterior. Nu va fi de loc uşor, dar niciodată în ultimii 30 ani nu s-a simţit în Republica Moldova o dorință mai sinceră şi mai mare de a aduce politicul în slujba cetățeanului și de a construi un stat puternic, cu instituţii funcţionale şi eficiente, care să lucreze pentru oameni. Prioritățile noastre sunt prioritățile oamenilor: lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept, întărirea instituţiilor, dezvoltarea economiei prin susţinerea antreprenoriatului şi crearea unor locuri de muncă, generatoare de prosperitate şi oportunităţi pentru oameni de a rămâne acasă, investirea în dezvoltarea comunităților, care să beneficieze de standarde decente de viaţă, promovarea unor politici sociale responsabile care să-i ajute pe cei mai vulnerabili, începând cu pensionarii. După zeci de ani în care statul nostru nu a lucrat pentru cetăţeni, dar pentru un grup restrâns de oameni grupaţi în jurul celor care au capturat statul, în Republica Moldova a venit timpul schimbării. Acum este timpul să pornim vremuri bune pentru Republica Moldova, să ne dezvoltăm prin accelerarea integrării europene și să lucrăm foarte strâns cu cei care au expertiza şi experienţa necesară. Şi aici mă gândesc în primul rând la România.

Suntem într-un moment extraordinar în relația noastră bilaterală, în care atât la nivel politic, parlamentar și guvernamental, dar şi la nivel societal compatibilitatea este deplină. Îmi spunea cineva recent că nu-i ușor să-i aduni pe români împreună, în special pe teme politice, dar victoria președintelui Maia Sandu din noiembrie și cea a Partidului Acțiune și Solidaritate din 11 iulie a reușit acest lucru. Acum avem şansa istorică să ne realizăm obiectivele comune, spre beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. Sunt sigur că în anii următori vom fi foarte ocupați cu toţii cu proiecte comune, începând cu lupta împotriva pandemiei, cu infrastructura de transport, energetică, de educație sau de telecomunicații, cu sporirea investițiilor care să creeze locuri de muncă, cu încurajarea schimburilor culturale și educaționale. Avem datoria să facem ca oamenii de pe ambele maluri ale Prutului să trăiască mai în siguranţă şi mai bine și ne putem susține reciproc pentru ca cetăţenilor noştri să le fie bine împreună în Europa unită.

În calitate de Președinte al Parlamentului, sunt sigur că putem face din relația inter-parlamentară un punct cheie al parteneriatului frăţesc şi strategic dintre cele două state, atât în procesul de integrare europeană, dar și în abordarea provocărilor pe care le avem cu toții – pandemia, creșterea economică durabilă, scăderea populației, creșterea inegalităților economice și sociale, putem colabora și putem găsi împreună soluțiile cele mai bune. Am încredere că, prin soluţiile concrete pe care le vom găsi şi prin instrumentele pe care le avem la dispoziţie, vom putea atinge acele obiective comune, de care au nevoie cetăţenii noştri.

Dragi prieteni, Republica Moldova se deschide. Republica Moldova se transformă. Republica Moldova vrea să lucreze pentru securitate, prosperitate și dezvoltare, alături de partenerii săi. Mă aflu aici pentru a transmite un mesaj de încredere și de îndemn la acțiune: hai să dăm mână cu mână, ca să construim un viitor comun, aici la noi, acasă! În Europa!

Vă mulțumesc.

01.09.2021 Președintele Parlamentului Igor Grosu la ședința solemnă comună a Camerei Deputaților și Senatului Parlamentului României

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...