Discursul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, la ședința comună a comisiilor pentru politică externă din Senatul și din Camera Deputaților din Parlamentul Italiei
Onorată asistență,
Stimați colegi,
Mă bucur să mă aflu astăzi la Roma, unde avem o comunitate mare și frumoasă de moldoveni, și să discut cu dumneavoastră despre Moldova și momentul de răscruce prin care trecem, dar care cu siguranță ne va seta traiectoria de dezvoltare pe zeci de ani înainte.
În ultimii 2 ani, Președinția, Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova și-au asumat o sarcină dificilă – de a transforma Republica Moldova. Cu siguranță, avem multă voință politică, dar, după cum bine știți, schimbările drastice aduc cu sine rezistență atât în interior, cât și din exterior. Pe fundalul încercărilor de a edifica bazele unei societăți puternice, ghidată de principii și valori sănătoase, se găsesc forțe care vor să destabilizeze situația în țară și în regiune.
Apogeul opunerii Federației Ruse față de schimbările în țările din vecinătatea estică a UE s-a manifestat prin lansarea războiului barbar împotriva Ucrainei. Prin această acțiune, Federația Rusă a sperat că va forța Ucraina și Republica Moldova să privim înapoi, însă efectul a fost că ne-am întărit decizia de a ne alinia lumii libere.
Au crezut că securitatea colectivă a Europei va ceda și noi vom fi dați uitării, dar au greșit amarnic și acum, prin eforturile noastre, deja contribuim la întărirea securității colective.
Ne confruntăm cu un război la ușa noastră, cu un șantaj energetic al Rusiei, cu o inflație care balansa în jurul cifrei de 35% și o recesiune economică care a venit adițional recesiunii provocată de Covid-19. Am avut parte de proteste orchestrate, care nu sunt altceva decât un război hibrid al Rusiei asupra Moldovei, care merge mână în mână cu agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Totodată, cetățenii noștri au rămas fermi, iar parteneriatele noastre cu prietenii și aliații ne-au ajutat să rezistăm, ba mai mult să devenim mai uniți și puternici.
În ultimii doi ani, am muncit asiduu pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm un sistem de justiție corupt.
Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația.
În Indexul Libertăţii Presei, publicat de ,,Reporters Without Borders”, Moldova a urcat 61 de poziţii în doar doi ani: de la 89 la 28, din totalul celor 180 de ţări.
Pe Indexul statului de drept al ,,World Justice Project” am avansat cu 14 poziții din 2020.
În ceea ce privește percepția corupției, măsurată de ,,Transparency International”, ne-am îmbunătățit clasarea cu 24 de poziții în ultimii doi ani. În ceea ce privește egalitatea de gen, astăzi suntem pe locul 16 iar, în ceea ce privește indicii de democrație în general, ne-am ameliorat poziția inclusiv anul trecut.
Pe ,,Moneyval”, al Consiliului Europei, am fost promovați la „în mare parte conformi” față de fostul statut „conformi parțial”.
De asemenea am făcut pași importanți în sectorul energetic. În sezonul de iarnă 2022-2023 moldovenii nu au folosit niciun metru cub de gaz de la Kremlin. Am plătit mai mult, dar noi știm că demnitatea are un preț și suntem gata să-l plătim. În calitate de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, am inițiat procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.
După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI:
nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean,
nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova,
nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare;
aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova.
Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate.
Lista provocărilor este lungă, dar în orice situație de criză, apar și oportunități.
Astfel, mișcarea noastră în procesul aderării la UE devine una ireversibilă. În pofida dificultăților și crizelor cu care ne confruntam am decis ferm să solicităm oficial aderarea la UE în martie 2022 și am obținut statutul de țară candidat în iunie 2022 și de atunci muncim ferm pentru a îndeplini recomandările formulate de UE și a ne mișca cât mai aproape spre familia europeană. Voința clară a poporului de a fi parte a UE și reconfirmarea doleanței ca Republica Moldova să fie parte a Europei a fost exprimată în cadrul Adunării ”Moldova Europeană” din 21 mai curent.
Ne propunem să reușim obținerea deciziei unanime de deschidere a negocierilor de aderare către sfârșitul anului, astfel să demonstrăm forțelor obscure că nu au nici o șansă și Republica Moldova va triumfa.
Pe lângă reformele care stau în capul mesei vom continua să consolidăm cooperarea în domeniul securității și apărării, să îmbunătățim interconexiunile energetice și să accelerăm suportul de pre-aderare pentru dezvoltarea infrastructurii. Vom contribui la securitatea casei noastre comune europene, fiind un vecin puternic pentru Ucraina, menținând calmul în regiune.
Republica Moldova este determinată, Republica Moldova este încrezătoare și, cu suportul dvs., Republica Moldova va reuși.