Deputatul PAS Lilian Carp va sesiza Procuratura Generală: Andronachi și Nichiforciuc exploatează ilegal Cariera Micăuți, iar bugetul Primăriei Micăuți ar fi prejudiciat cu un total de 24 milioane de lei

Deputatul PAS Lilian Carp a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că va solicita organelor statului să întreprindă toate măsurile legale pentru stoparea ilegalităților admise și va depune o sesizare către organele de drept, prin care va solicita să investigheze acțiunile descrise prin prisma încălcării legislației și inițierea de cauze penale în acest sens, cu atragerea la răspundere a persoanelor vinovate atât în cadrul S.A. Cariera Micăuți, cât și din cadrul organelor de resort, care nu i-au măsuri.

Deputatul a prezentat detalii cu acte doveditoare despre ilegalitățile grave care se întâmplă la Cariera Micăuți din r-nul Strășeni pe parcursul mai multor ani.

În context, parlamentarul a subliniat că din cauza acestor ilegalități sunt înregistrate prejudicii colosale atât pentru bugetul localității, cât și pentru mediul ambiant al regiunii. Dar cel mai grav – consecințele acestora pun în pericol viața oamenilor.

Astfel, cum menționează deputatul:

  1. În imediata apropiere a satului Micăuți, deoarece nu s-au respectat prevederile legale și nu s-au efectuat lucrări de recultivare a terenului după extragerea pietrei, s-a format o groapă imensă cu o adâncime mai mare de 100 de metri, care nici nu este îngrădită, fapt ce constituie un pericol enorm pentru locuitorii satului.
  2. În ultimele săptămâni au loc lucrări neautorizate de extragere a zăcămintelor de piatră din această carieră, inclusiv se efectuează explozii în urma cărora apar fisuri în casele oamenilor.
  3. Bugetul Primăriei Micăuți este prejudiciat cu 24 milioane de lei din cauza exploatării ilegale a terenurilor agricole. Extragerea zăcămintelor miniere cu grave încălcări de legislație, în lipsa schimbului destinației terenurilor agricole, fără compensarea pierderilor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol, în lipsa proiectelor tehnice coordonate și aprobate, schemelor tehnologice, planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și proiectelor de recultivare a terenurilor, a devenit o normalitate pentru Cariera Micăuți SA, care a extras și continuă să extragă zăcăminte minerale de pe terenurile proprietate a administrației publice locale, fără ca primăria să poată beneficia de valoarea reală a acestora. Doar din schimbarea destinației terenurilor, Primăria com. Micăuți urma să încaseze 9 milioane de lei dintr-o suprafață, plus 9 milioane din a doua suprafață, total 18 milioane de lei neîncasate, apoi taxa de chirie pentru exploatarea terenului pe 10 ani încă 6 milioane de lei, total fiind vorba de 24 milioane de lei care nu au ajuns în bugetul Primăriei com. Micăuți.
  4. Extragerile miniere se efectuează cu încălcări grave a legislației mediului, fără respectarea distanței de protecție față de râul Ichel ce trece prin nemijlocita apropiere a terenurilor menționate.

Cum este posibil aceasta? Parlamentarul consideră că această stare de lucruri este posibilă doar cu influența și acoperirea din partea politicului și prin inacțiunile organelor responsabile ce dețin competențe de control.

 „Spre regret, din informațiile acumulate și tot ceea ce se întâmplă la Cariera Micăuți SA se poate de observat că organele responsabile ce dețin competențe de control în domeniul agricol și minier prin inacțiune și /sau tolerează activitatea ilegală a Carierei Micăuți SA, iar din informațiile obținute, inclusiv cele reflectate în mass-media, toate aceste lucruri se întâmplă din cauza că în spatele acesteia sunt persoane influente, activitatea ilegală a carierei fiind controlată de deputații în Parlamentul RM, Eugeniu NICHIFORCIUC și Vlad ANDRONACHI.                     

Dovada că preluarea Carierei Micăuți SA de către Eugeniu Nichiforciuc și schema despre o serie de firme la care are conexiune atât deputatul, soția sa, cât și partenerii de afaceri este însăși declarația de avere și interese personale pentru anul 2019, potrivit căreia Nichiforciuc, deține cota parte de 50% dintr-o afacere (S.R.L. KIPPER TRANS) în domeniul extracției substanțelor minerale utile. Celelalte 50% sunt deținute de Zastavnițchi Vladimir, care la rândul său, deține 50% din firma S.R.L. CALCAPROD. În cadrul aceleași companii, jumătate din capitalul social este deținut de omul de afaceri, Radcenco Serghei, care în anul 2019, conform platformei idno.md a stat în spatele preluării carierei de piatră de la Micăuți, condusă în prezent de Alass Ruslan, administratorul companiei S.R.L. RIVALASS, la care a figurat ca fondator Andronachi Tudor, tatăl deputatului Vladimir Andronachi.ˮ, a punctat deputatul.

În concluzie, Lilian Carp a menționat: „În urma acțiunilor persoanelor responsabile de la Cariera Micăuți S.A. privind extragerea ilegală a zăcămintelor din carieră se prejudiciază nemijlocit drepturile locuitorilor satului Micăuți, unde există riscul ca într-un timp foarte apropiat orașul Strășeni să nu aibă resursă de unde să se alimenteze cu apă, cât și interesele societății și ale satului pentru că această gaură imensă care va rămâne după exploatarea zăcămintelor, va fi o adevărată bombă ecologică.ˮ

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...