Deputatul Gheorghe Para și-a încheiat misiunea de monitorizare a alegerilor în Parlamentul Kârgâzstanului, din partea AIP CSI

Chișinău, 05 octombrie 2020 – Deputatul Gheorghe Para, membrul Comisiei administrație publică, membru al delegației naționale la Adunarea Interparlamentară a CSI, și-a încheiat misiunea de monitorizare a alegerilor parlamentare în Republica Kârgâză, din partea AIP CSI, care au avut loc pe 4 octombrie.

În cadrul vizitei la Bișkek, împreună cu alți observatori internaționali din partea AIP CSI, Gheorghe Para a participat la întâlnirea cu Președintele Comisiei centrale pentru alegeri și desfășurare a referendumurilor a Republicii Kârgâze, Nurjan Șaildabekova. Printre alte subiecte, au fost discutate particularitățile aplicării noilor tehnologii informaționale în procesele electorale, menite să asigure corectitudine și transparență maximă, precum și credibilitate sporită față de sistemul electoral și rezultatele scrutinelor.

De asemenea, înaintea alegerilor, observatorii au avut o serie de întâlniri cu reprezentanți staff-urilior  electorale ale partidelor politice care au participat la alegeri.

Pentru desfășurarea alegerilor în Republica Kârgâzstan, au fost înființate 54 de comisii electorale teritoriale. În ziua alegerilor au fost deschise 2475 secții de votare, inclusiv 45 în afara țării. Observatori internaționali din partea AIP CSI au vizitat 107 secții de votare din Kârgâzstan.

Potrivit informației oficiale a AIP CSI, observatorii au ajuns la concluzia că alegerile pentru Parlamentul Republicii Kârgâzstan au fost deschise, libere și competitive și s-au desfășurat în conformitate cu legislația națională și normele internaționale.

Aflat la Bișkek, Gheorghe Para și alți parlamentari din CSI au depus flori la Monumentul Victoriei din centrul capitalei kârgâze. Aproximativ 360 de mii de kârgâzi au participat la Marele război pentru apărarea Patriei, peste 90 de mii nu s-au întors de pe front.

Acordul privind înființarea Adunării Interparlamentare a CSI a fost semnat la 27 martie 1992. Din 1994, reprezentanții AIP CSI participă la observarea alegerilor președinților, deputaților parlamentelor naționale și a referendumurilor naționale.

Din AIP CSI fac parte Parlamentele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan

Direcția general Comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...