Deputații vor examina în ședință plenară un proiect de lege pentru interpretarea unor articole din Legea privind activitatea băncilor referitoare la acționariat

Chișinău, 21 iunie 2023 – În plenul Parlamentului va fi supus votului proiectul de lege cu privire la interpretarea articolelor 45-49 și 51 din Legea privind activitatea băncilor, care se referă la acționariatul băncii. Scopul inițiativei legislative este aplicarea corectă și unitară a prevederilor articolelor respective din lege. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat raportul la acest proiect de lege și au decis prezentarea lui în ședință plenară.

Proiectul de lege reglementează conceptele de „achiziție”, „achiziționare”, „dobândire” a acțiunilor unei bănci, reglementând, în mod special, drepturile acționarilor legate de acțiunile deja deținute. Normele propuse urmăresc să asigure administrarea transparentă și prudentă a băncilor și funcționarea robustă a sectorului bancar, în interesul clienților băncilor și al economiei țării.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de deputații Fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate și Radu Marian,  în consultare cu Banca Națională a Moldovei. Potrivit reprezentanților BNM, organul de reglementare susține acest proiect menit să contribuie la creșterea gradului de transparență în sistemul bancar și să aducă claritate și certitudine în aplicarea legislației.

21.06.2023 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...