Deputații examinează modificarea legislației pentru aplicarea corectă și uniformă a TVA la medicamente

Chișinău, 21 iunie 2023 – Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul de modificare a Codului fiscal și a Legii cu privire la tariful vamal, în vederea aplicării corecte și uniforme a TVA la medicamente. În prezent, există o inechitate privind aplicarea TVA la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat (fiind calificate drept medicamente) și la cele care nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de stat, însă sunt autorizate pentru import de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Prin urmare, se atestă multiple cazuri de recalificare neîntemeiată de către Serviciul Vamal a poziției tarifare pentru unele medicamente, fiind aplicată TVA de 20% și nu de 8%.

Autorul inițiativei, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, deputatul Fracțiunii PAS, Dan Perciun, a exemplificat prin faptul că uneori două entități interpretează diferit același produs. Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale califică preparatul Linkus ca fiind medicament, pentru care TVA este de 8%, iar Serviciul Vamal – ca supliment alimentar, fiindu-i atribuit alt cod vamal, pentru care TVA constituie 20%.

Stabilirea TVA de 8% pentru medicamente, indiferent de poziția tarifară, va contribui la stabilizarea și micșorarea prețurilor la medicamente și produse farmaceutice, vândute cu amănuntul. „Totodată, dorim să scoatem agenții economici din această ecuație pentru că în prezent sunt nevoiți să comporte riscuri și cheltuieli majore”, a subliniat Dan Perciun.  

Un alt obiectiv urmărit prin promovarea proiectului de lege este asigurarea accesului pe piața farmaceutică a mai multor medicamente, dispărute în ultimii ani din farmaciile din țară. Prin eliminarea barierelor, uneori birocratice, agenții economici importatori de medicamente și produse farmaceutice vor putea efectua procedura de devamare și punere pe piață a medicamentelor în termeni mai restrânși.

Proiectul de lege va fi prezentat pentru dezbateri în plenul legislativului.

21.06.2023 Ședința Comisiei economie, buget și finanțe

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...